Annons:

  • ”Ett enormt tillsammansarbete har möjliggjort Kunskapskällan”

    Marcus Fridlund och Jörgen Jonsson håller i det blå och gula bandet när Anna Ekström inviger Kunskaårkällan.

  • ”Ett enormt tillsammansarbete har möjliggjort Kunskapskällan”

    Utbildningsminister Anna Ekström (S)

  • ”Ett enormt tillsammansarbete har möjliggjort Kunskapskällan”

    Jörgen Jonsson gymnasie - och vuxenutbildningschef fick ta emot flera gåvor vid invigningen

  • ”Ett enormt tillsammansarbete har möjliggjort Kunskapskällan”

    Anna Ekström besökte en Komvuxklass där Johan Berg höll engelska undervisning.

”Ett enormt tillsammansarbete har möjliggjort Kunskapskällan”

I torsdags eftermiddag invigdes Kunskapskällan, som Västerviks gymnasium nu heter. Utbildningsminister Anna Ekström (S) klippte band och talade med elever på Komvux samt blev guidad genom de nya lokalerna. Jörgen Jonsson, gymnasie-och vuxenutbildningschef berättade om hur viktigt det är med tålamod när lärande ska bedrivas i en byggarbetsplats i drygt två och ett halvt år.

Annons:

Planeringsarbetet för Kunskapskällan, startade redan 2014. Tre år senare startade arbetet med att bygga om skolan till en multiutbildningsarena, där det både finns högskoleförberedande utbildningar, yrkesprogram och Komvux under ett och samma tak. Torsdagen den 17 oktober 2019 kunde allt invigas och de nya ljusa lokalerna står färdiga.

- Det har varit en lång sträcka. Vi har upptäckt att vi alla har haft mer tålamod än vad vi hade trott att vi hade. Men nu är det nära att Kunskapskällan invigs, där vi tar emot människor från i stort sett hela världen. Det har varit ett enormt tillsammansarbete som gjort att vi kan inviga Kunskapskällan idag, sa Jörgen Jonsson.

Han menar att det finns en anledning att vara stolt en sådan här dag.

- Det vi sysslar med i skolans värld är att vi gör världen lite bättre varje dag. Inte med stora penseldrag, men även ett streck kan göra världen lite bättre.

Utbildningsminister Anna Ekström

Det var utbildningsminister Anna Ekström som fick äran att klippa det gula och blå bandet när Kunskapskällan invigdes i aulan.

- Det känns stort att få nyinviga en skola som Ingvar Karlsson (dåvarande utbildningsminister, senare stadsminister) gjorde 1970. Jag är extra glad över att det är en skola som har sådan bredd, där yrkesprogram, högskoleförberedande utbildningar och Komvux samsas under ett och samma tak. Jag tror att det är viktigt med den bredden på utbildningar och att alla elever möts på samma plats.

Hon anser att utbildning är väldigt viktigt och framförallt de utbildningar som finns på yrkesprogrammet.

- Vi har skapat 350 000 nya jobb sedan 2014, men det står ändå 100 000 jobb tomma, då det inte finns utbildad personal som kan ta de jobben. Den ekvationen kan bara lösas genom utbildning, sa hon.

Hon tycker att det är synd att så få elever idag väljer yrkesprogrammen då det leder till jobb efter avslutad utbildning.

- Det ger möjlighet till att snabbt komma ut på arbetsmarknaden i hela landet och även internationellt.

Marcus Fridlund ordförande i Barn-och utbildningsnämnden tycker att det är häftigt att Kunskapskällan blandar ihop nytt och gammalt samt olika utbildningar i samma lokal. Han passar också på att tacka alla som arbetat och studerat under tiden som ombyggnaden har skett.

Besökte Komvux

Efter invigningen besökte Anna Ekström en engelska lektion för Komvux-elever där hon fick pröva på sina kunskaper i engelska. Eleverna ställde frågor om bland annat CSN-systemet och varför det var uppbyggt på det sättet. Anna svarade på det språk frågorna ställdes på, nämligen engelska.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt