Annons:

Kommunstyrelsens förslag: Öka taxorna mellan 2,9 – 13 procent

Harald Hjalmarsson (M) vill se en prognos över hur avgifterna måste höjas över en femårsperiod.

Kommunstyrelsens förslag: Öka taxorna mellan 2,9 – 13 procent

Taxorna för VA, fjärrvärme och avfallshantering föreslås höjas med mellan 2,9 till upp till 13 procent nästa år. Kommunstyrelsen var inte överens utan nu blir det en återremiss i frågan för att komplettera med en fem års prognos samt se över om hur avgiftshöjningarna stämmer överens mot strävan mot ett mer hållbart samhälle.

Annons:

Förslaget till taxehöjningar kommer från det kommunala bolaget Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB). De vill höja avgiften för fjärrvärme med 2,9 procent, renhållningsavgiften med 13 procent och VA - taxan med 4 procent.

- Renhållningen i Västerviks kommun går med underskott på fyra miljoner kronor, vilket motiverar att den avgiften höjs så kraftigt, säger Conny Tyrberg (C).

VA – taxan höjs för att VMEAB står inför stora investeringskostnader ibland annat nya stora investeringar i reningsverket på Lucerna, ny vattenförsörjning i kommunen samt att vattenledningsnätet måste bytas ut i delar av kommunen.

Inte nöjd

Harald Hjalmarsson (M) var inte nöjd med att beslutet skulle fattas vid KS – sammanträde och ville att frågan skulle återremitteras.

-  En 13 procentig höjning av renhållningsavgiften är en kraftighöjning. Därför ville vi se an femårsprognos för hur avgifterna kommer att höjas. Vi menar att avgiften kan slås ut på flera år än att höja den så kraftigt under 2020, säger han.

Harald befarar att höjningen kommer att gå till att hämta hem tidigare skulder istället för att se det som en förbättringsmöjlighet för miljön samt att öka servicen till kommuninvånarna.

Han menar också att VMEAB står inför stora investeringsbehov framöver på minst 500 miljoner kronor samt att där till kommer underhållskostnader för VA – nätet.

- Det är oerhört viktigt att vi får en prognos långsiktigt annars kan vi stå inför höga avgiftshöjningar fram över, säger Harald Hjalmarsson.

Kristdemokraterna (KD) ville att VMEAB skulle visa vad det kostar bolaget att inte ha några begränsningar till avfallsanläggningen, att det ska vara fritt att kunna komma dit för att kasta sitt avfall. Idag är det begränsat antal gånger som det är fritt.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt