Annons:

Kommunen räknar med att klara sin budget för 2019

Kommundirektör Anders Björlin visar att kommunen klara sin budget för 2019 och beräknas göra ett litet överskott.

Kommunen räknar med att klara sin budget för 2019

Västerviks kommun ser ut att klara av att hålla sin budget. Det kan bli så att resultatet blir något över det förväntade. Totalt ser det ut att bli ett överskott på 129,6 miljoner kronor. Bolagen står för 108,2 miljoner kronor av det överskottet.

Annons:

Allt överskott som de kommunala bolagen gör återinvesteras till varje krona tillbaka i bolagen.

- Alla pengar stannar i kommunens bolag. Det gör att vi håller nere lånekostnaderna och kan använda pengarna till att investera i skolor och bostäder, säger kommunaldirektör Anders Björlin.

Det är två bolag som sticker ut för att de har en avvikelse mot budget. Det är Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB) och Västerviks Bostadsbolag AB. VMEAB skriver i delårsrapporten att det handlar om att de inte sålt lika mycket fjärrvärme som var budgeterat vilket leder till att bolaget minskar sitt resultat med 5,1 miljoner kronor. På samma sätt ökar Bostadsbolaget sitt resultat, när de skriver att de inte har behövt köpa in så mycket fjärrvärme och gör ett plusresultat på 4,7 miljoner kronor.

Övriga bolag går lite plus eller minus och prognosen slutar på ett litet plusresultat på 3,8 miljoner kronor.

Osäkerhet hos BUN och SOC

Barn-och utbildningsnämnden (BUN) samt Socialnämnden (SOC) redovisar att de är nära att nå sina budgetåtagande. Men osäkerheten är stor.

- Grundskolan och fritidshemmen kostar mer än vad som finns i budget. Man går åtta miljoner minus, vilket vägs upp av att gymnasiets hyreskostnader (sex miljoner) inte slagit igenom under 2019, säger Anders Björlin.

Men det finns en oro för att grundskolans resultat kommer att bli ännu sämre och att man riskerar att missa budgetmålet.

- Man sitter just nu och fördjupar sig i alla kostnader, säger Anders Björlin.

På samma sätt är det med SOC. Där redovisar man ett minusresultat på 1,4 miljoner kronor. Men där finns redan en ryggsäck på sju miljoner kronor i form av en utbetalning från resultatutjämningsfonden (RUF) från i somras.

- De har hämtat in stora delar av det underskottet i nästa års budget, säger Conny Tyrberg (C).

Omvärldsanalys

Christina Bäckström kommunens chefekonom har gjort en omvärldsanalys och radar upp orosmoment i omvärlden som kan påverka kommunens ekonomi för nästa år.

Det handlar om konjunkturnedgång, minskade skatteintäkter till följd av lägre sysselsättningsgrad, kompetensförsörjning, demografi, befolkningsutvecklingen samt handelskrig mellan UAS och Kina samt Brexit. Samtidigt finns en risk för en räntehöjning.

- En procent i räntehöjning påverkar inte kommunen direkt, då vi har många av våra lån låsta. Vi räknar med att det blir 0,1 procent högre ränta i så fall som ökar ju längre tiden går, säger Anders Björlin.

Conny Tyrberg tycker att det känns tryggt med det arbete som görs ute i verksamheterna och bolagen.

- Vi klarar av våra åtaganden och har personal som tar ansvar, säger han.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt