Annons:

Så mycket kostar vägarna kommunens invånare

Nu finns statistik framtagen hur mycket vägar, järnvägar och parkeringar årligen kostar landets kommuner . Foto: Mostphotos/genrebild

Så mycket kostar vägarna kommunens invånare

Kommunernas kostnader för vägar, järnvägar och parkering varierar kraftigt över landet. I våra trakter kostar det mest i Vimmerby, 1 953 kronor per invånare 2018, enligt statistikdatabasen Kolada.

Annons:

Det är nyhetsbyrån Sirén som har sammanställt uppgifterna i Kolada, som har sitt ursprung i kommunernas räkenskapssammandrag från statistikmyndigheten SCB, avseende nettokostnaden för väg- och järnvägsnät samt parkering.

I det ingår drift och underhåll av, samt bidrag till, statskommunala, kommunala och enskilda gator och vägar, cykel- och gångvägar och järnvägar. Även trafiksäkerhetsåtgärder och kommunal parkering är inkluderat, enligt Sirén.

Sex kronor i Solna 

Solna är den kommun i Sverige där det kostar minst, endast sex kronor per invånare 2018.

– Solna är en tätbefolkad kommun med stor inpendling. Staden har mycket gatumark med parkering, och all parkering i staden är avgiftsbelagd, vilket ger intäkter som påverkar nettokostnaden, säger David Nordin, stadsmiljöchef i Solna stad, till Nyhetsbyrån Siren.

I Laxå är det dyrast i Sverige. Där var nettokostnaden 2 900 kronor per invånare 2018.

Dyrast i Vimmerby 

I våra trakter är det dyrast i Vimmerby kommun, där man lade 1 953 kronor per invånare 2018, vilket placerar kommunen på plats 19 i landet över de kommuner där nettokostnaden per invånare är störst.

I Hultsfreds kommun var kostanden 1 618 kronor per invånare och i Västerviks kommun 1 305 kronor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt