Annons:

Två kommunala skolor får kritik av Skolinspektionen – här är bristerna

Skolinspektionen har besökt två skolor i Västerviks kommun och ger skolorna en del kritik. Det handlar främst om rektorernas sätt att styra och leda lärarnas undervisning.

Annons:

Skolinspektionen har bedömt skolornas arbetssätt inom fyra områden. På varje område bedöms om skolan uppfyller framtagna kvalitetskriterier som Skolverket tagit fram.

Båda skolorna som Skolinspektionen har besökt, ger man anmärkning på hur rektorerna leder skolans arbete.

"Rektorerna behöver i ökad utsträckning skapa förutsättningar för lärarna att samverka och rektorn behöver mer systematiskt följa upp undervisningens kvalitet och genomförande", skriver skolinspektionen.

Skolinspektionen pekar också på att lärarna behöver utveckla undervisningen så att eleverna i högre grad görs delaktiga i planeringen och utvärdering av arbetsområden.

Trygghet och studiero

Skolinspektionen anser att båda skolorna arbetar på ett sätt som präglas av studiero så att eleverna kan ägna sig t skolarbetet. Det finns dock några förbättringsområden.

"Rektorn behöver tillsammans med personalen systematiskt följa upp och analysera resultaten av skolans arbete med trygghet och studiero samt utveckla elevernas delaktighet i det arbetet", skriver Skolinspektionen.

Även bedömning och betygssättning har Skolinspektionen anmärkningar på de båda skolorna.

"Rektorn behöver ge lärarna förutsättningar att diskutera bedömning och betygsättning både inom skolan och i ett större sammanhang".

Sammanfattningsvis menar Skolinspektionen att det finns mycket som fungerar bra på de båda skolorna, men att det systematiska arbetet går att utveckla samt att rektorerna behöver i högre grad leda det pedagogiska arbetet och skapa förutsättningar för lärarna att samverka.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt