Annons:

Lantbrukarna känner ökad optimism efter goda skördar

Lantbrukarna i landet ser positivt på sin lönsamhet just nu, det visar lantbruksbarometern hösten 2019.

Lantbrukarna känner ökad optimism efter goda skördar

Den goda skörden under sommaren har bidragit till att många lantbrukare upplever att lönsamheten just nu är bättre än i våras. När de tittar framåt säger några fler än idag att lönsamheten kommer att minska.

Annons:

Det är Lantbruksbarometern 2019:s höstsiffror som har tagits fram i ett samarbete med LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna. Den visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket. Det är SIFO som har intervjuat 500 lantbrukare i september och det är de svaren som ligger till grund för landsbygdsbarometern.

Av de tillfrågade lantbrukarna upplevde 47 procent att lönsamheten är ganska god eller mycket god. Det är en ökning med 13 procent i jämförelse med i våras.

"Vi kan konstatera att förutsättningarna för vår lantbruksaffär återigen ser bättre ut. Efter den tuffa torkan under 2018 har skördarna i Sverige återgått till normalnivå och nu blickar vi framåt för att se hur vi kan fortsätta bidra till utvecklingen av jordbruksnäringen i landet", säger Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund, i ett pressmeddelande. 

Har förtroende hos konsumenterna

Tre av fyra lantbruksgrenar har en positiv uppfattning om lönsamhet. Högst lönsamhet har grisproducenterna följt av nötköttsproducenterna. Mjölkproducenterna har haft det tufft under några år men har sett en liten ljusning under 2019, men de ser något mörkare på lönsamheten under 2020. Lägst lönsamhet är det inom den växtproduktionen.

Lantbrukarna fick svara på frågan om de känner att de har förtroende från konsumenterna och 65 procent av dem svarade att de kände det. Det är dock en minskning med fyra procent mot föregående år. De som känner att konsumenterna har högst förtroende för deras produkter är grips producenterna där 83 procent av dem svara ja. Det är en ökning med tio procent mot föregående år.

När det gäller lantbrukare som säger sig ha dålig likviditet minskar från 25 till 19 procent i jämförelse med mätningen hösten 2018. Sämst likviditet säger sig mjölkproducenterna ha medan grisproducenterna har bäst likviditet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt