Annons:

Kranmärkning innebär slutet för flaskvatten i kommunen

Från och med nu kommer det bara serveras kranvatten i Västerviks kommun.

Kranmärkning innebär slutet för flaskvatten i kommunen

Kranmärkningen innebär att hela kommunen, Västerviks Miljö & Energi AB och Bostadsbolaget i fortsättningen kommer att servera dricksvatten direkt från kranen istället för flaskvatten. På så sätt minskas utsläpp av koldioxid och mindre avfall.

Annons:

I augusti i år beslutade kommunfullmäktige att Västerviks kommun skulle ansöka om att bli Kranmärkt. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning som tagits fram av branschorganisationen Svenskt Vatten och bygger på eget ansvarstagande. En Kranmärkt verksamhet innebär att våra arbetsplatser, möten, externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.

- Genom kranmärkningen vill vi visa att Västerviks kommun tar ställning för en bättre miljö och vi vill inspirera andra att välja kranvatten, säger Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.

Hon hoppas att Kranmärkningen ska sprida ringar på vattnet till andra organisationer och företag inom kommunen och få kommuninvånarna att tänka till kring vattenkonsumtionen, och välja kranvatten framför buteljerat vatten.

 Initiativet till Kranmärkningen kommer från en motion från Miljöpartiet. Kranmärkningen omfattar även verksamheterna inom Västervik Miljö & Energi AB samt Västerviks Bostadsbolag AB.

- Att släcka törsten med kranvatten, det mest kontrollerade livsmedel som vi har, är det självklara och hållbara miljövalet. Vi har bra kvalitet på vårt vatten i Västervik och på samtliga våra arbetsplatser har vi installerat vattenautomater. Det känns helt självklart för oss att endast servera kranvatten inom vår verksamhet, säger Ruben Öberg Västervik Miljö & Energi AB.

Fördelarna med kranvatten är att det inte är några plastförpackningar, det är lokalproducerat och kräver inte några långa transporter. Det är energisnålt att producera och leverera. Flaskvatten drar minst 300 gånger mer energei än att tappa upp en liter kranvatten. Det är hög kvalitet, vattnet i kranen är alltid färskt. Priset är mellan 250 till 1 000 gånger högre för flaskvatten än kranvatten.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt