Annons:

Företagsledaren Bengt Ansgarius-Svensson är död

Bengt Ansgarius-Svensson under en intervju med Dagens Vimmerby 2015. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Företagsledaren Bengt Ansgarius-Svensson är död

Han gjorde Gullringshus AB till ett av Sveriges största trähusföretag. Nu har företagsledaren Bengt Ansgarius-Svensson gått bort.
Han avled efter en kort tids sjukdom.

Annons:

Bengt Ansgarius-Svenssons far, Ansgarius Svensson, startade en sågverks- och trävaruindustri i Järnforsen i början av 1900-talet. 20 år senare köptes en fabrik i Gullringen upp. Då påbörjades också resan till det som senare kom att bli Gullringshus. 

Ansgarius Svensson avled 1943 och sönerna Bengt och Stig Ansgarius-Svensson tog över ledningen och drev företaget vidare. 

1961 blev Bengt Ansgarius-Svensson ensam ägare till Gullringshus AB och Byske Träförädling AB, som man hade för att kunna producera hus i den norra delen av Sverige. Under 1960-talet hade Gullringshus stora försäljningsökningar och byggde en ny kontorsbyggnad, en plastindustri och investerade i en helikopter. 

Samtidigt byggdes också simhall och tennisbanor för personalens trivsel.

Delat ut miljontals kronor

Gullringshus var under 1970-talet ett av Sveriges största husföretag och levererade bostäder till bland annat Västtyskland, Spanien och Japan. 

1975 avgick Bengt Ansgarius-Svensson som vd för Gullringshus och efterträddes av sonen Krister Ansgarius.

Som mest hade Gullringshus närmare 600 anställda. 

Den stora krisen inom husindustrin på 1990-talet ledde till att Gullringshus varslade samtliga anställda om uppsägning och tvingades lägga ned produktionen. Då var Gullringshus en av Sveriges tre största husleverantörer.

Bengt Ansgarius-Svensson levde sedan mitten av 70-talet på Östermalm i Stockholm. På 80-talet bildade han också Ansgarius-Stiftelsen, som sedan dess har delat ut närmare 30 miljoner kronor.

– Jag skapade den här stiftelsen för att försöka hjälpa ungdomar och skola dem i livet. Jag har alltid hållit utbildning som mycket viktigt, sa grundaren Bengt Ansgarius-Svensson till Dagens Vimmerby 2015. 

Store företagsledaren Bengt Ansgarius-Svensson tog beslut om att riva Gullringshus kontorslokal i Gullringen efter att ha erbjudit kommunen att överta det gratis. Ett erbjudande kommunen tackade nej till. Kontoret revs under 2019. 

Bengt Ansgarius-Svensson avled i stillhet den 24 oktober i år efter en kort tids sjukdom. Han skulle inom några dagar ha fyllt 94 år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt