Annons:

Så tar man fram sitt bästa Jag – föreläsning av Anna Lindberg

Anna Lindberg föreläste om sina erfarenheter från sin idrottskarriär.

Så tar man fram sitt bästa Jag – föreläsning av Anna Lindberg

Anna Lindberg är en av Sveriges mest framgångsrika simhoppare. Hon har 73 SM-guld, sex EM-guld, tre Junior-VM-guld, deltagit i fem Olympiska spel, där hon kom femma som bäst. I tisdags kom hon till Mejeriet i Västervik och berättade om sin karriär och vad som var viktigt för henne när hon skulle försöka nå sina mål.

Annons:

Det kom cirka 45 personer för att lyssna på när Anna Lindberg berättade om sin idrottsliga karriär som simhoppare. Hon berättade om hur det var att ha en mamma som tränare i simhopp samtidigt som hennes mamma var hennes lärare i skolan.

– Jag hängde med min förälder väldigt mycket när jag var ung. Samtidigt var hon den som var bäst för mig, då jag ville bli så bra som möjligt på simhopp, säger Anna.

Anna Lindberg var duktig simhoppare redan som ung. Hon var med i sitt första Olympiska spel i Atlanta 1996.

– Jag hade svårt att förstå hur stort det var. Jag njöt av stunden och gjorde det jag skulle. Det var en skön känsla att inte bry sig och den känslan letade jag efter många gånger senare under min karriär.  Det är rådet till er att ta vara på den känslan.

I OS i Atlanta kom Anna Lindberg på åttondeplats som 14-åring.

– Det var stort och för första gången sågs jag som en egen person och inte bara Ulrika Knapes dotter.

Mitt bästa Jag

När Anna Lindberg ser tillbaka på sin karriär och hur hon lyckades bli så bra i simhopp, är det några saker som hon lyfter upp och vill delge åhörarna i Västervik.

– Jag kallar det för mitt bästa Jag. I dag jämför man sig med andra. Det är lätt att man gör det när man ser andra på sociala medier. Men man får aldrig glömma bort vem Jag är. Man måste fokusera på vem Jag är för att bli bäst.

För att Anna skulle lyckas med det blev hon nyfiken på vem hon egentligen var.

– Jag frågade andra och vågade lyssna.

Samtidigt var det ett hårt arbete med mycket träning.

– När jag tävlade var jag förberedd: jag vet varför jag är här, jag vet precis hur bra jag är och förmodligen är jag ännu bättre.

Hon menar att det var hennes bästa Jag som kom fram på tävlingarna och som presterade. Men det var inte alla dagar som hon var som bäst.

- Ingen kan vara bra alla dagar. Men man ska vara det när man tävlar. Vuxna har idag svårt att inse att de inte kan vara bra hela tiden och det är inte bra, för det måste finnas tid för återhämtning.

Balans i livet

Att sova och äta rätt är viktigt i livet men kanske inte så roligt alla gånger. Därför var det viktigt för Anna att redan tidigt skaffa sig rutiner.

– Jag gjorde ett veckoschema. Jag tränade sex timmar varje dag. Så gick jag i skolan och jag ville träffa mina kompisar. De hade jag inte inom simhoppningen utan de fanns utanför. Därför gjorde jag ett schema och på det sättet blev det enklare när livet blev strukturerat och jag hittade en balans.

Anna Lindberg har många medaljer från sin karriär. 73 SM-guld, sex EM-guld och tre Junior-VM-guld.

– Men det är inte medaljerna som betyder så mycket för mig idag. Det är erfarenheterna och allt som jag varit med om. Jag hoppas att jag har kunnat förmedla det till er idag. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt