Annons:

Sålde giftiga Pippi-plånböcker till barn

Junibacken i Stockholm sålde giftiga Pippi-plånböcker till barn. Foto: MostPhotos

Sålde giftiga Pippi-plånböcker till barn

En plånbok med Pippi Långstrump-motiv som sålts av Junibacken på Djurgården i Stockholm innehåller farliga ämnen. I värsta fall kan de vara cancerframkallande. Nu har en anmälan gjorts.

Annons:

Junibacken är ett upplevelsehus med barnlitteraturfokus på Djurgården i Stockholm. Området har fått sitt namn efter den fiktiva gård där Astrid Lindgrens barnboksfigur Madicken bodde.

Nu visar det sig att en plånbok med Pippi Långstrump-motiv som sålts på Junibacken innehåller för höga halter av miljöfarliga kortkedjiga klorparaffiner, skriver Nyhetsbyrån Siren. Kemikalieinspektionen har åtalsanmält både leverantören och Junibacken, som haft produkten till försäljning. En förundersökning hos polisen pågår.

– Vi upptäckte detta som en del av ett tillsynsprojekt inriktat på svenska museibutiker, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, till Nyhetsbyrån Siren.

Kortkedjiga klorparaffiner är ett mycket svårnedbrytbart ämne som utgör problem för både människor och miljö i framför allt avfallsledet. De misstänks även vara cancerframkallande. 

Sedan 2015 har Junibacken sålt 511 exemplar av plånboken. Junibacken har uppgett till Kemikalieinspektionen att de inte efterfrågat information om innehållet då de litat på leverantören. Det senare bolaget har i sin tur meddelat myndigheten att de tidigare i år börjat plocka bort en berörd plastdel i sitt sortiment, som en följd av det uppdagade. 

Junibackens vd Kajsa Medin Hansen skriver i ett mejl till Dagens Nyheter att hon beklagar det inträffade. 

"Självklart ska våra produkter vara säkra och hålla god kvalitet. Det har kommit fram i en rapport från Kemikalieinspektionen att vi hade en plånbok till salu som innehöll för mycket SCCP/DEHP. Det är oacceptabelt och vi har tagit vårt ansvar", skriver hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt