Annons:

Gamleby värmeverk ska bli ännu mer klimatsmart

Mer miljövänligt, ökad driftsäkerhet, minskade underhållskostnader och minskat beroendet av fossilt bränsle. Det är målet med den beslutade investeringen i en förnyelse av Gamleby Värmeverk.

Annons:

Satsningen innebär en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion samt produktion av el. Målet är att öka produktionskapaciteten för biobränsle (skogsflis) samt ersätta fossil olja med bioolja. Detta kräver att den befintliga biobränslepannan byts och ersätts av två nya. För att få plats med en av de nya pannorna behöver även den befintliga byggnaden att byggas ut.

I och med investeringen kommer Värmeverket utrustas med en generator som skapar möjlighet att producera förnybar el. På så sätt blir anläggningen mindre beroende av extern el. Den här utvecklingen ligger helt i linje med företagets hållbarhetsmål. Tidsplanen för projektet är satt till att starta i början 2020 för att slutföras under år 2022.

Gamleby Värmeverk uppfördes i början av 80-talet och har under decennier försörjt Gamlebyborna med miljövänlig värme och varmvatten.

- Vi ser idag ökade drift- och underhållskostnader samtidigt som vi kommer att få svårt att möta framtida miljökrav. Vi strävar alltid att förbättra såväl miljö som långsiktig hållbarhet och investerar årligen stora belopp för att stärka vårt bolag och erbjuda våra kunder en trygg och miljövänlig fjärrvärme. Med den nya anläggningen säkrar vi framtida leveranser av miljövänlig fjärrvärme. Fjärrvärme är dock inte bara bekvämt och miljövänligt, det är även en mycket prisvärd uppvärmningsform, säger Bengt Ankarvall, affärsområdeschef Fjärrvärme, Västervik Miljö & Energi AB

 Västervik Miljö & Energi AB har som ett av sina verksamhetsmål att senast 2030-12-31 vara ett netto fossilbränslefritt och därmed klimatneutralt företag. Dessa aspekter stöds med investeringarna i en förnyelse av Gamleby Värmeverk.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt