Annons:

  • Kommunracet-en lagtävling i fågelskådning

    Larsgunnar Nilsson ordförande i Tjust Fågelklubb.

  • Kommunracet-en lagtävling i fågelskådning

    Är det någon i Västerviks kommun som ser en tallbit får ni gärna skicka mail till Dagens Västervik så förmedlar vi det till Tjust Fågelklubb.

Kommunracet-en lagtävling i fågelskådning

Under många år har det varit tävling mellan kommunerna i Småland, där det gäller att se så många olika fågelarter som möjligt under första helgen i november. Tjust Fågelklubb brukar ligga bland de fem bästa fågelklubbarna och i år är siktet inställd på att bli bäst.

Annons:

Varje år är det en prestigefull tävling bland fågelskådare att se så många fågelarter som möjligt första helgen i november.

- Det är inte så lätt som man kan tro, speciellt inte nu när det varit så kallt ett tag, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust Fågelklubb.

Tävlingen går ut på att medlemmarna i respektive kommuns fågelklubbar försöker att se så många olika fågelarter som möjligt från klockan 00.01 på lördagsnatten till 23.59 på söndagsnatten. För att lyckas bra måste man ha en strategi och dela upp fågelskådarna på olika platser i kommunen.

- Magnus Kasselstrand är general för tävlingen och han ser till att det finns skådare ute på flera olika platser under helgen.

Bland annat finns det två ornitologer på Storkläppen, långt ute i Loftahammars skärgård.

- De ska försöka få in så många kustfåglar som rör sig söder ut, säger Larsgunnar.

Han själv får ta på sig ansvaret att leta efter tjäder, orre och järpe samt ugglor. Andra som har god hörsel får leta efter tättingar som rör sig i buskage.

Gått bra de senaste åren

Tjust Fågelklubb har lyckats bra de senaste åren och placerat sig bland de tre kommunerna i Småland. Främsta anledningen till det är att antalet medlemmar har fördubblats på bara några år.

Hur många fågelarter hoppas ni kunna se i helgen?

- 115 arter är målet då kan vi till och med vinna tävlingen. Värst emot är Kalmar och Jönköping.

Vad krävs för att ni når dit?

- Att vi får syn på många rovfågelsarter och fåglar som passerar kusten. Det har kommit in rapporter om att kungsörnar setts i kommunen den senaste veckan. Vi får hoppas att de finns kvar, säger Larsgunnar.

En spektakulär art som sågs i Västervik förra helgen var tallbit.

- Det vore kul om man kunde se den, men det har inte kommit in några rapporter om den arten de senaste dagarna. De har nog försvunnit från vår kommun, säger Larsgunnar Nilsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt