Annons:

Många viltolyckor de senaste fyra dagarna

Många viltolyckor har inträffat de senaste dagarna i kommunen. Många olyckor sker med dovhjort. Västervik är dovhjorttätast i Kalmar län.

Många viltolyckor de senaste fyra dagarna

Det kan ha skrivits historia de senaste dagarna vad det gäller viltolyckor i Västerviks kommun. Inte mindre än 24 viltolyckor har inträffat mellan onsdag och lördag. Olyckor med rådjur fortsätter att öka samtidigt som olyckor med vildsvin fortsätter ligga på en hög nivå.
- Indikationer pekar på att vildsvinsolyckorna kommer att fördubblas gentemot förra året, säger Mattias Persson, vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Annons:

Av de 24 olyckorna var det tio med rådjur, sex med dovhjort, fyra med vildsvin, tre med kronhjort och en med älg inblandade.

Antalet viltolyckor med rådjur och vildsvin ökar. Jakttrycket mot rådjur har minskat i takt med att jakten på vildsvin ökat.  

Samtidigt som jakten på vildsvin ökar blir vildsvinsolyckorna trots allt fler.

- Indikationer pekar på att vildsvinsolyckorna kommer att nästan fördubblas gentemot förra året, säger Mattias Persson, vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Trafikolyckor med dovhjort inblandade ligger fortfarande på en hög nivå.

- Västerviks kommun är den dovhjort tätaste delen av Kalmar län.

Dålig sikt

De senaste dagarna har sikten varit dålig på grund av vädret och att dagarna blir kortare och mörkret sänker sig tidigare på eftermiddagarna.

Samtidigt sammanfaller brunsten bland djuren med att människans aktivitet ökar.

- Tidigare trodde man att det var jakten som orsakade att djuren röde sig mer, men forskning har visat att det är djurens brunst som sammanfaller med människans aktivitet vilket leder till fler viltolyckor under hösten än under övriga delar av året, säger Mattias Persson.

  

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt