Annons:

Största svenska försvarsövningen på 30 år nu igång

Nu är TFÖ 2020 igång - den största svenska totalförsvarsövningen på 30 år. Här kommer militär- och civilförsvaret öva tillsammans. Foto: Martin Eneborg/pressbild Försvarsmakten

Största svenska försvarsövningen på 30 år nu igång

Med start i går, 4 november, och under hela 2020 kommer Sverige att genomföra totalförsvarsövningen TFÖ 2020.
– Det blir första gången på 30 år som det civila och militära försvaret övar tillsammans i en sådan omfattning, uppger MSB.

Annons:

”Sverige bygger upp totalförsvaret. Om Sverige utsätts för ett väpnat angrepp kommer vi försvara oss. Vårt samhälle måste kunna stå emot svåra påfrestningar, och vi kommer se till att alla viktiga delar av samhället kan fortsätta att fungera. Civilbefolkningen ska skyddas, liksom vår demokrati.”

Så inleder Försvarsmakten en informationsfilm om den omfattande totalförsvarsövning som nu är i gång. Den inleddes i går och kommer pågå under hela 2020.

Alla kommuner deltar 

Totalförsvaret utgörs av det militära och civila försvaret tillsammans, och övningen leds och samordnas av Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Deltar gör bland annat landets samtliga kommuner.

– Myndigheter, länsstyrelser, regioner, kommuner, frivilliga försvarsorganisationer och delar av näringslivet kommer att vara med i övningen. Totalt deltar runt 400 aktörer, skriver MSB på sajten krisinformation.se.

Totalförsvarsövningen ska, enligt de som ansvarar för den, bidra till att öka Sveriges motståndskraft. Den genomförs i en fiktiv situation där regeringen beslutat om höjd beredskap, totalförsvaret mobiliserats och Sverige utsätts för väpnat angrepp. 

Fyra delövningar 

På sidan uppger MSB även att TFÖ 2020 består av fyra delövningar som pågår i olika perioder från november 2019 och under hela 2020.

Fokus är bland annat på att få samhällsviktiga funktioner, exempelvis kommunikation, energiförsörjning och transporter, att fungera även under mycket svåra förhållanden. Övningen riktar också in sig på hur samhället prioriterar resurser och kommunicerar med allmänheten.

– TFÖ 2020 genomförs som en del i det långsiktiga arbetet att stärka Sveriges försvar. Ett angrepp mot Sverige bedöms i dagsläget inte som sannolikt men kan aldrig uteslutas. Det fiktiva scenariot i övningen har valts eftersom regeringen bestämt att vårt försvar i första hand ska vara inriktat på att bemöta ett väpnat angrepp mot Sverige, skriver MSB på hemsidan.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt