Annons:

VIK- tränarna om ledarskapet:

Niklas Lind, Västervik Framåt frågade ut VIK-tränarna Mikael Johansson och Mattias Karlin.

VIK- tränarna om ledarskapet: "Jag ändrade mig radikalt"

I onsdags morse höll VIK-tränarna Mikael Johansson och Mattias Karlin, ett frukostmöte på Slottsholmen, där de fick frågor av Niklas Lind, Västervik Framåt, som handlade om ledarskap och hur det kan jämföras eller skilja sig från det ledarskap som finns inom näringslivet.

Annons:

Cirka 60 personer närvarade vid frukostmötet på Slottsholmen som handlade om Västerviks Ishockey Klubb samt hur ledarskapet fungerar i en hockeyklubb jämfört med ledarskapet i ett företag.

– Skillnaden är väl att en hockeyklubb byter ut mer än halva personalstyrkan på ett år. Vi vet om att vi inte har samma spelare i laget när vi går in i säsongen som när vi avslutar den, säger Mattias Karln.

Det handlar om att spelare blir långtidsskadade eller att de väljer att flytta samt att de inte platsar i laget och byts ut.

En sådan organisation ställer krav på ledare och tränare.

– Vi måste få ihop ett lag av en massa spelare som inte har varit i Västervik tidigare, som kommer från olika länder och andra kommuner. De kommer hit med andra erfarenheter och andra kulturer samt att språket kan vara svårt.

I dag finns det spelare i VIK från fem olika länder, ändå väljer tränarparet att prata svenska under sina träningar.

– Det finns så mycket nyanser i det svenska språket som måste gå fram. De svenska spelarna förstår det men pratar vi på engelska går inte de nyanserna fram varken till de svenska eller utländska spelarna, säger Mikael Johansson.

Ledarskap

Mattias Karlin berättar att han troligen aldrig kommer att lära sig allt för att bli en perfekt tränare.

– Det är ett så brett område att man aldrig kan bli fullärd.

För att bli en bättre ledare började han jobba med sig själv för att se vilka brister han hade.

– Det gjorde att jag ändrade mig radikalt. Jag slutade till exempel att skälla på domaren och tog det lugnare med spelarna.

Han säger också att det är skönt att ha en medhjälpare som tränar spelarna.

– Det innebär trygghet och att jag har med mig en kille (Mikael Johansson) som jag litar på. Det gör att startsträckan inför säsongen blir kortare, när laget ska formas.

Laget och målet

Det finns två mål för VIK under säsongen: ett som man visar utåt och ett som man håller i omklädningsrummet.

– Vårt officiella mål är att undvika platserna 13 och 14. Det andra målet stannar i omklädningsrummet, säger Mattias Karlin.

Just nu ligger VIK på tiondeplats i serien och snart väntar en svår match mot Tingsryd.

– De är bra som lag. De spelar för laget och gör det bra utan att ha någon superbra spets.

Den här veckan är det uppehåll i spelandet och då är det fullt upp med träningar och utvecklingssamtal.

– Vi har några enskilda samtal varje år med spelarna. Det första är inför säsongen och den andra är nu i november. Det handlar om att den enskilda spelaren, där vi pratar om hur den har utvecklats under säsongen och om det är saker som spelaren kan förbättra samt lyssna efter om spelaren trivs i klubben och hur det är utanför hockeyn och hur den trivs i Västervik som stad, säger Mattias Karlin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt