Annons:

Nämnden vill ha årshyra på elrullstolar

Socialnämnden vill ta ut en årshyra på tusen kronor för personer som får det hjälpmedlet, för att förflytta sig. Hyran är en del av den kostnad som nämnden har för att laga och serva elrullstolarna årligen.

Annons:

Elrullstol är ett hjälpmedel som kan ges till personer som inte kan förflytta sig med hjälp av en vanlig rullstol. Idag har 162 personer i kommunen elrullstol. Priset på en elrullstol varierar mellan 25 000 kronor upp till 250 000 kronor, beroende på hur avancerad den är. Servicekostnaden varierar också beroende på hur dyr elrullstolen är.

Västerviks kommun tillsammans med Borgholm och Oskarshamns kommuner är de enda kommuner i länet som inte tar ut någon årshyra för elrullstolar. De kommuner som tar ut en årshyra ligger snittpriset för 2019 på 999 kronor.

- Jag undrar varför allt ska vara gratis i samhället, säger Ingela Svensson (C) ordförande i socialnämnden.

Hon menar att det inte kostar den enskilde någonting att köpa in en elrullstol, det finns försäkringsansvariga som bedömer om man har behov av en elrullstol.

- Jag tycker att de som får en elrullstol ska vara med och betala en del av kostnaden för reparation och service, säger Ingela Svensson.

Partierna inte överens

Tre partier i nämnden tyckte inta att det var ett bra förslag. Sverigedemokraterna var helt emot förslaget medan Vänstern och Socialisterna Välfärdspartiet yrkade på att personer med uppenbar risk att inte kunna betala skulle undantas.

- Jag avslog det yrkandet eftersom det leder till ökad administration. Vi ska inte försnilla pengar genom att göra fler utredningar, säger Ingela.

Ingela pekar på att det finns ett skyddsnät för personer med olika behov.

- Innan man skriver till Kronofogden om en skuld, så gör man en koll på den enskildes ekonomi.

Socialnämnden lämnar nu över förslaget till kommunstyrelsen och slutligen till kommunfullmäktige för beslut.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt