Annons:

Länet: Vanvårdade djuren – nu ska ett 40-tal omhändertas

Ett 40-tal vanvårdade nötdjur ska omhändertas i länet. Foto: Pixabay/genrebild

Länet: Vanvårdade djuren – nu ska ett 40-tal omhändertas

Förvaltningsrätten har beslutat att ett 40-tal nötdjur hos en djurhållare i länet ska omhändertas. Djuren har bland annat inte tillgång till någon godkänd ligghall och flera av dem ska vara förvildade.

Annons:

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man kommer omhänderta ett 40-tal djur hos en djurhållare i mellersta delen av Kalmar län.

Djurhållaren överklagade Länsstyrelsens beslut, men nu har Förvaltningsrätten fastslagit i en dom att djuren ska omhändertas.

Riskerar lidande 

Enligt pressmeddelandet har Länsstyrelsen genomfört flera kontroller av djurhållningen, som bland annat visar att djurhållarens nötkreatur inte går att hantera, att de inte har tillgång till någon godkänd ligghall, att de är för tunna i hullet och att de inte är könsdelade.

Länsstyrelsen uppger att det I hagen finns både kor, tjurar, kalvar och ungdjur (tjurar och kvigor), vilket innebär en stor risk att unga kvigor har blivit och kommer att bli betäckta alldeles för tidigt och därmed riskera lidande för både kvigan och kalven.

Oklart vad som händer 

Den lagstadgade dagliga tillsynen av nötkreaturen har inte har kunnat ske på den aktuella gården. Djur måste vara så pass tama att de går att klövverka, behandla, bedriva tillsyn av, ta in om de behöver hållas isolerade med mera. Utan tillsyn har de här djuren blivit förvildade och kan vara riskfyllda att hantera, skriver Länsstyrelsen.

Vad som kommer att hända med djuren nu är ännu oklart.

– En veterinär bedömer skicket på varje enskilt djur, sedan kan de antingen säljas eller gå till slakt, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Kalmar län, till SVT Småland.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt