Annons:

Vattnet kommer att bli dyrare

Vattnet kommer att bli dyrare i framtiden när stora investeringar måste göras.

Vattnet kommer att bli dyrare

VA-taxan höjs med fyra procent från och med nästa år. Det är antagligen ara en föraning om hur dyrt vattnet kommer att bli för konsumenterna de kommande åren, då det kommer att krävas stora investeringar för kommunens vatten.

Annons:

Moderaterna yrkade på återremiss om VA-taxan, för att de ville få en ordentlig genomlysning av frågan även framåt. Nu har de fått svar och svaret är att vattnet kommer att bli dyrt för hushållen framöver.

- Kommunen får inte bygga upp en buffert av eget kapital, man måste låna till de kostnaderna, så är lagen utformad. Vi får därför räkna med att det blir ökade kostnader som till slut drabbar konsumenterna, säger Harald Hjalmarsson (M).

Västerviks kommun står inför stora utmaningar vad det gäller investeringar i vatten. Dels måste reningsverket på Lucerna renoveras, det pågår ett arbete för att hitta en ny vattentäkt samt att avloppen måste bytas ut, då de i vissa fall är 100 år gamla. När kommunen måste låna till de investeringarna istället för att bunkra upp pengar kommer räntekostnaderna att öka vilket leder till att konsumenterna får stå för notan.

- Vi kommer säkert att diskutera vattenfrågan många gånger i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige de kommande åren. Kostnaden för att genomföra allt vi måste göra kommer till slut att hamna på konsumenterna, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Han menar därför att det är viktigt att redan nu tänka på hur vi använder vattnet.

- Jag känner stor frustration över hur vi hanterar vattnet som konsumenter. Vi måste nog lära oss att tänka utanför boxen när vi talar om vattenförbrukningen, säger Dan Nilsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt