Annons:

Finns det någon plan för förbättringsarbetet?

Vad går pengarna från enprocentmålet till och finns det någon plan i framtiden för vad pengarna ska användas till? undrar moderaterna Helena Sjöholm och Harald Hjalmarsson.

Finns det någon plan för förbättringsarbetet?

Helena Sjöholm (M) och Harald Hjalmarsson (M) ville att kommunen skulle redovisa var pengarna som sätts av till respektive nämnd (Så kallade enprocentmålet för förbättringsarbete) har gått till samt om det finns någon plan för vad pengarna ska användas till framöver.

Annons:

De båda moderaterna skrev i en motion att de ville att kommunen skulle redovisa vad pengarna som avsätts av varje nämnd varje år har gått till. I de stora nämnderna SOC och BUN handlar det om drygt åtta miljoner kronor vardera per år.

Nu har de fått ett detaljerat svar från kommunstyrelsens förvaltning där de räknar upp vilka åtgärder som har skett bland kommunens nämnder.

Men Harald och Helena är inte nöjda med svaret.

- Vi får inte veta om det är sparåtgärder eller om det har blivit effektiviseringar inom nämnderna. Jag beklagar att man inte redovisar om pengarna har gått till förbättringsarbeten eller om det bara är sparåtgärder, säger Harald Hjalmarsson.

Han menar att om pengarna har gått till förbättringsarbete så har verksamheterna effektiviserats så att det går åt mindre pengar, medan om det är rent spar så är det verksamheterna själva som har minskat kostnaderna på någons bekostnad.

Motsvarar skatteökning på en och femtio

De som styr kommunen menar att motionen ska besvaras och därefter läggas till handlingarna.

- En procentmålet ger mellan åtta till nio miljoner kronor extra var till de stora nämnderna. Det ger möjlighet till ett antal olika satsningar inom nämndernas verksamheter och det arbetet hör starkt ihop med utvecklingen inom verksamheterna, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Conny Tyrberg (C) pekar på att de satsningar som har gjorts motsvarar en skattehöjning på en krona och femtio öre.

- Det är cirka 100 miljoner kronor som har kunnat göra effektiviseringar och olika satsningar inom nämndernas verksamheter, säger han.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt