Annons:

”Bolagen skulle kunna göra högre vinst på bekostnad av samhällsnyttan”

Bolagens vd:ar Gunnar Boman, Per Allerth och Sven-Åke Lindberg

”Bolagen skulle kunna göra högre vinst på bekostnad av samhällsnyttan”

I tisdagskväll hölls ett möte på Stadshotellet, som har sitt ursprung i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet i Västerviks kommun. Drygt 90 personer, från näringslivet och tjänstepersoner från kommunen och kommunala bolag var på plats. En fråga som diskuterades var om de kommunala bolagen agerar med osund konkurrens och på det sättet tränger undan de privata näringsverksamheterna.

Annons:

Tre av de kommunala vd:arna, Gunnar Boman, Västervik Resort AB, Per Allerth, vs Västervik Miljö & Energi AB, samt Sven-Åke Lindberg vd för Västerviks Bostadsbolag AB och TjustFastigheter AB, frågades ut på scen av Niklas Lind, Västervik Framåt.

Frågorna handlade bland annat om bolagens vinster och hur bolagen sköter olika upphandlingar mot näringslivet i Västervik samt hur bolagen uppfattas av näringslivet.

Vad innebär vinsterna som bolagen gör?

- Om vi gör bra eller dåliga vinster beror på vem som är huvudman. Vi har väldigt mycket anläggningar till ett stort värde. Sett ur det perspektivet skulle en privat ägare vilja se en större vinstavkastning än vad det kommunala kräver, sa Per Allerth.

- Alla pengar som vi gör i vinst omsätts i det egna bolaget. Vi har ett krav på en viss självfinansieringsgrad och de används till att utveckla och investera inför framtiden, sa Sven-Åke Lindberg.

- Vi skulle kunna göra fem-sex gånger högre resultat med normala ägardirektiv. Men på bekostnad av att vi inte gjorde de investeringar vi gör för att som nu vara landets ledande besöksverksamhet, sa Gunnar Boman.

Han tycker att det är viktigt att kommunen äger bolagen, men efterlyser att representanter från näringslivet tillåts sitta med i styrelsen.

Även Per Allerth vill se att kommunen även i fortsättningen äger bolagen.

- Vi ska vara glada över att kommunen äger vårt bolag, vi skulle kunna göra högre vinst men på bekostnad av samhällsnyttan. Den här typen av verksamhet ska man inte sälja ut.

Upphandlingar

En fråga som företagen i Västervik rankar väldigt lågt, är hur de kommunala bolagen sköter upphandlingarna. Kritiken riktas mot en osund konkurrens där bolagen själva gör arbeten utan att ta in offerter från det privata näringslivet.

Köper ni inte tillräckligt med tjänster av näringslivet?

- Det finns ett regelverk som styr oss om hur vi ska agera när det gäller upphandlingar. Vi köper in mer än 90 procent av de arbeten som utförs i Bostadsbolaget idag. Vi har köpt in för 270 miljoner kronor från det privata näringslivet i år, sa Sven-Åke Lindberg.

Per Allerth ger ett liknande svar.

- Vi äger inte ens en grävmaskin. Vi köper in samtliga tjänster som vi utför. I år har vi köpt tjänster för 67,8 miljoner kronor från näringslivet i Västervik.

Han efterlyser mer konkurrens mellan näringslivet.

- Det är uppenbart att det är för lite konkurrens bland näringslivet i Västervik, framförallt när det gäller snöröjningen. När vi köpte upp snöröjning i Västerviks 23 områden fick vi ett bud per område. Alla med i stort sett identiska ersättningskrav.

Alla tre vd:ar i de kommunala bolagen skulle vilja välkomnas in i näringslivet för att på så sätt föra ut och reda ut vad de anser vara missförstånd från näringslivets synsätt.

Västerviks Företagsgrupp

Ulf Åberg ordförande i Västerviks Företagsgrupp är ändå kritisk till de kommunala bolagen. Främst är han och Företagsgruppen kritiska till TjustFastigheter och Västerviks Bostadsbolag har samma vd.

- Vi upplever att du som vd handlar av dig själv. Vi anser att det vore bättre om det var olika vd i dessa bolag.

Sven-Åke Lindberg höll inte med.

- Jag ser inte det problemet själv. Jag ser till helheten i båda bolagen.

- Det är så som näringslivet tror att du gynnar Bostadsbolaget när du är vd för båda bolagen, sa Ulf Åberg

- Då är det en tro, inget annat, sa Sven-Åke Lindberg.

Gömmer sig

Ulf Åberg var inte nöjd med de svar som gav under utfrågningen.

- Jag tycker att de gömmer sig bakom politiken. De försvarar sig och hänvisar till politiska beslut.

Han ser dock ett ljus in i framtiden med dessa möten.

- Jag tycker ändå att den här typen av möten ger ringar på vattnet och jag hoppas att vi kan påverka utvecklingen framöver, sa Ulf Åberg.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt