Annons:

Politikens syn på arbetet med att förbättra företagsklimatet

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Politikens syn på arbetet med att förbättra företagsklimatet

Hur ska Västerviks kommun bli bättre vad det gäller företagsklimatet? Insatser har gjorts under året, räcker de eller krävs det mer åtgärder från kommunens sida och vad anser företagen själva om det som genomförs?

Annons:

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande menar att Svenskt Näringslivs företagsbarometer och svaren från Västerviks företag, har satt fingret på någonting som inte står rätt till.

- Sedan vi fått svaret på den undersökningen och Västerviks placering i den har vi arbetat aktivt med den frågan.

Kommunen hat bland annat tillsatt en företagslots som ska göra det enklare för företag att få hjälp och stöd av olika kommunala instanser.

- Där fokuserar man på lösningar och hitta olika alternativ för att lösa problem, säger Dan Nilsson.

Ett annat arbete som kommit i gång är att kommunens ledande politiker besöker företag i större omfattning än tidigare.

- Vi har satt det i system och är ett regelbundet arbete där vi lyssnar på företagen. Jag tycker att vi är på rätt spår.

Ett annat arbete som genomförs är att politiker och tjänstepersoner ska förstå sitt sätt att möta näringslivet.

- Det är smärtsamt att se att politikernas attityder till näringslivet får så dåligt betyg i undersökningen. Jag tycker mig se att både politiker och tjänstepersoner jobbar med hur de ska bemöta näringslivet, säger Dan Nilsson.

Han vet att det krävs ett ihållande och långsiktigt arbete för att näringslivet ska känna att kommunen är på rätt väg.

- Nu gäller det att hålla i det här arbetet och titta framåt, säger Dan Nilsson.

Bra satsningar men det krävs mer

Harald Hjalmarsson (M) tycker att satsningarna med en företagslots är bra.

- Det har vi motionerat om en längre tid och nu ser vi att det är ett bra arbete som utförs. Jag välkomnar också kommunens representanter besöker företagen i så stor utsträckning och lyssnar på dem. På det sättet har Svenskt Näringslivs varit en väckarklocka för kommunledningen.

Däremot anser Harald Hjalmarsson att det krävs mer ödmjukhet från kommunens sätt att bemöta näringslivet i Västerviks kommun.

- Känslan man får är att kommunen vill låta att det är ett missförstånd mellan näringslivet och kommunen. Så är det inte. Jag talade med en företagare som lämnade mötet i går, då han undrade om han skulle ha dåligt samvete för att han tycker som han gör

Harald menar att kommunen är på rätt spår men att det behövs mycket mer.

- Vi ska istället lyssna på företagen och inte påstå vad företagen ska tycka om kommunen. Företagen ska själva få ha sin egen uppfattning om kommunens arbete. Jag tycker det är falskt att kalla det för missförstånd om man vill ha en god relation med näringslivet, säger Harald Hjalmarsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt