Annons:

Boende kritisk: ”Kommunen borde inte syssla med gissningar”

En person överklagar Västerviks kommuns detaljplan för Fiskaretorpet.

Boende kritisk: ”Kommunen borde inte syssla med gissningar”

En person som har en fastighet på Fiskaretorpet i Västervik, överklagar Västerviks kommuns beslut om detaljplan över Fiskaretorpet. Personen menar att skrivningen i detaljplanen är för vag då delar av personens fastighet blir planstridig. Planarkitekt Fanny Hansson anser att man har förändrat planen då man tagit vattennivåhöjningar med i beräkningen.

Annons:

I ett brev till Västerviks kommun skriver personen.

– Jag har tidigare skickat in synpunkter på detaljplanen för Fiskaretorpet som nu har antagits. Jag anser att det är helt fel av kommunen att låta min fastighet bli planstridig i den nya detaljplanen.

Anledningen till att personen överklagar den antagna detaljplanen är att kommunen valt att lägga korsmarkerad yta där en del av personens bostadsbyggnad idag ligger, där det enligt den nya planen endast får finnas komplementbyggnader.

– Min byggnad har stått där sedan 1975 och den har giltigt bygglov. Jag anser att det är felaktigt, när man gör en ny detaljplan, inte ser till att den befintliga situationen blir lagenlig.

Västerviks kommun menar att för byggnaden med giltigt bygglov kan byggnadsåtgärd utföras, får ersättas med motsvarande placering och omfattning.

– Jag anser att kommunens skrivning inte är tillfyllest, då det inte står ska utan kan.

Kommunen säger också att åtgärden, torde inte påverka fastighetens värde.

– Kan kommunen i en detaljplan besluta om en planstridig situation för en fastighetsägare och sedan kommentera det med ”torde inte värdet påverkas”? Kommunen borde inte syssla med gissningar, anser jag, skriver personen.

Planen är rimlig

Fanny Hansson anser att planen som gjorts för Fiskaretorpet är rimlig för människors hälsa.

– Bland annat handlar det om kommande vattenivåhöjningar till följd av klimatförändringar som vi har vägt in när vi gjorde planen, säger hon.

I övrigt tycker hon att fastighetsägaren fått en bättre plan än tidigare.

– Om huset skulle brinna ner eller förstöras på annat sätt får fastighetsägaren bygga upp huset igen, då vi förändrat planen. Vi ser inte heller att fastigheten kommer att sjunka i värde, säger Fanny Hansson.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt