Annons:

Överklagar beslut om vindkraft i Lebo

Tre fågelorganisationer överklagar beslut om vindkraftpark i Lebo.

Överklagar beslut om vindkraft i Lebo

Tjust Fågelklubb, Östra Smålands Ornitologiska Förening samt BirdLife Sverige överklagar miljöprövningsdelegationens beslut om att förlänga igångsättningstillståndet för de planerade vindkraftverken i Lebo, till 2024-03-23.

Annons:

Fågelklubbarna skriver att det har förflutit sex år sedan fågelinventeringen som ligger till grund för miljökonsekvensutredningen till vindkraftparkens ursprungliga ansökan.

- Vi anser att förhållandena för vindkraftparkens tillstånd inte stämmer överens med vad som angivits i miljökonsekvensbeskrivningen och att uppförande av vindkraftverk på platsen strider mot Artskyddsförordningen. Igångsättningstiden ska därför inte förlängas, skriver de tre föreningarna i en överklagan till Mark-och miljödomstolen.

De pekar på flera olika fågelområden som inte den tidigare fågelinventeringen gjort eller gjort ofullständigt och som legat till grund till beslutet att förlänga igångsättningstillståndet. Det handlar om storlom som häckar i flera sjöar i området samt att arten har sociala sammankomster i sjöarna, vilket är ny kunskap som inte var med i den tidigare fågelundersökningen. Man anser att det inte har tagits någon hänsyn till skogsfåglar som tjäder och orre samt ignorerat att det finns förekomst av fågelarten nattskärra.

Området passeras vår och höst av stora skaror flyttande gäss och tranor där det är uppenbar risk för kollision med vindkraftverkens rotorblad.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt