Annons:

Färre avlidna donerade organ under 2018

Under 2018 donerade 182 avlidna personer organ för transplantation. Efter flera års stadig uppgång är det en nedgång jämfört med rekordåret 2017. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Annons:

Under många år i följd har antalet organdonationer från avlidna ökat. 2017 var det 188 avlidna personer som blev faktiska donatorer genom att ett eller flera organ transplanterades. 2018 sjönk den siffran något – till 182. 

Totalt transplanterades 785 organ under 2018 och av dessa kom 640 från avlidna donatorer. Knappt hälften av de som bedömts som medicinskt lämpliga donatorer hade gjort sin egen inställning till donation känd. Det innebar att beslutet överlämnades till närstående. I totalt 39 fall motsatte sig närstående donation. Därmed ökade det så kallade anhörigvetot under 2018. 

– Om fler människor gjorde sin inställning till donation känd skulle beslutet om en eventuell donation inte lämnas till närstående. Sannolikt skulle donationsfrekvensen därigenom också öka, säger Wenche Stribolt, utredare på Socialstyrelsen i ett uttalande.

"Glädjande"

Andelen njurtransplantationer med njurar från levande donatorer ökade under 2018. 

– Det är glädjande att andelen njurtransplantationer med njurar från levande njurdonatorer ökar. Och det är positivt ur två aspekter. Dels blir det bättre resultat med organ från levande personer och dels ger det möjlighet till fler njurtransplantationer totalt, säger Wenche Stribolt.

Socialstyrelsens rapport visar också att antalet transplanterade vävnader fortsätter att öka. Vanligast förekommande är transplantation av hornhinnor och hjärtklaffar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt