Annons:

Västervik upplevs som ett tryggt område att bo i

Kommunpolis Viktor Haglind.

Västervik upplevs som ett tryggt område att bo i

Västerviks kommun upplevs som ett tryggt område att bo i, det visar den senaste Trygghetsundersökningen som polisen har gjort. På några områden och platser i kommunen finns det mer att göra för polisen, men överlag är kommuninvånarna nöjda och känner sig trygga med det arbete polisen i samarbete med andra aktörer gör, för att öka tryggheten i Västervik.

Annons:

I fredags redovisade polisen den senaste Trygghetsundersökningen, där människor i kommunen fått svara på ett antal frågor om vilken trygghet de känner och vilka problem som de anser finns att lösa i kommunen. Svaren ger en bild över vad polisen ska prioritera i nästa års verksamhetsplan samt att undersökningen också visar hur människor känner för att bo. Leva och verka i kommunen.

- Förutom Ölandskommunerna är Västervik dem kommun som får högst betyg i den här undersökningen i hela Region Syd. Här känner sig människor trygga och det är en trend som ökat de senaste åren, säger Viktor Haglind, kommunpolis.

En av anledningarna till att människor svara på det sättet är det samarbete som polisen har med kommunen, skolorna och föräldrarna.

- Kommunen har vidtagit flera åtgärder för att öka trygghetsskapande åtgärder. Man har ökat belysningen och konsten i den offentliga miljön har bidragit till att fler människor är ute och rör sig. Ju fler människor som är ute ju tryggare känner man sig, säger Viktor Haglind.

Bilar kör för fort

Under de senaste fyra åren har trygghetskänslan ökat bland kommuninvånarna. Däremot finns det några frågor där kommuninvånarna vill se förändringar.

- Bilar kör för fort och buskörning med mopeder, är utomhusstörningar som människor svarar att de upplever i hög grad. De är dock kopplade till vissa orter på landsbygden och där kommer vi att öka vår övervakning, säger Viktor Haglind.

Även om Trygghetsundersökningen ger en bild av att tryggheten ökar i kommunen ser polisen att det finns saker att fortsätta att jobba med.

- Det är narkotikaproblematiken. Vi ser att fler ungdomar provar droger. Det räcker inte längre att informera högstadieelever utan vi måste även informera mellanstadieelever om vilka följder drogmissbruk kan få. Där tar vi hjälp av skolan och föräldrarna.

När det gäller inbrott säger undersökningen att kommuninvånarna blivit mindre rädda för att utsättas för de brottet.

- Vi har haft ett tiotal inbrott i år i kommunen. Vi ser att internationella ligor har minskat i Sverige, därmed minskar också inbrotten. Det är inte lika intressant att begå brott i Sverige då gränskontrollerna har ökat.

Bränder i Ankarsrum

Även om tryggheten överlag har ökat i Västerviks kommun finns det en ort där tryggheten minskar och det är i Ankarsrum.

- Den orten sticker ut är Ankarsrum och det är oro kopplat till de många bränderna som inträffat där de senaste åren. Det förstår vi och vi hade önskat att vi hade kunnat frihetsberöva en gärningsman, men det har vi inte gjort. Bränder är svåra då mycket av bevismaterialet brinner upp. Det vi har gjort är att vi har ökat vår närvaro i samhället.

Har ni kopplat in någon psykolog som kan hjälpa er i att ta fram en gärningsmannaprofil?

- Hur vi jobbar i det specifika fallet Ankarsrum, vill jag inte gå in på, men vi har en verktygslåda vi kan ta hjälp av, bland annat för att göra gärningsmannaprofiler, säger Viktor Haglind.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt