Annons:

Livlig debatt om VA-taxan

VA-taxan höjs med fyra procent nästa år.

Livlig debatt om VA-taxan

VA-taxan höjs med fyra procent från och med försa januari 2020. Samtidigt ska vattenfrågan följas noggrannare av kommunfullmäktige.

Annons:

De kommande åren står Västerviks kommun för stora investeringar i olika former av vattenåtgärder. Dels måste flera av avloppsrören bytas ut, reningsverket på Lucerna måste renoveras och göras bättre samt att kommunen måste hitta en ny vattentäkt, då det är mycket algblomning i dagens stora vattentäkt, sjön Hjorten.

Jenny Svensson (SV) menar dock att en höjning på fyra procent är en stor höjning, speciellt för personer som redan nu har en dålig ekonomi. Hon föreslog att därför att kommunfullmäktige från och med nästa år ska följa arbetet med vattenfrågorna mer tydligt och nära än vad det har gjorts hittills.

Akko Karlsson (MP) menar att kommunen måste ta ut högre avgift det kommande åren.

- Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Många människor reagerar på att vårt dricksvatten har ett högt pris samtidigt om de kan gå in på en mack och köpa en liter vatten för 33 kronor.

Hon menar också att vi måste ta hand om och vårda vattnets väg till Östersjön så att regnvattnet inte rinner ut i havet utan stannar upp och blir grundvatten.

Conny Tyrberg (C) undrade vem som ska betala för alla åtgärder som måste göras om inte vi ska göra det.

Jon Sjölander (M) och Leif Svensson (V) höll med Jenny Svensson om att kommunfullmäktige ska kunna ges möjlighet att följa arbetet med vattenfrågan på ett tydligare sätt under 2020. Det blev även beslutet i KF.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt