Annons:

Detta innebär beslutet om fria besök på återvinningsanläggningarna

Per Allerth vd, för Västervik Miljö & Energi AB samt Ida Bergs Affärsområdeschef Avfall och Återvinning.

Detta innebär beslutet om fria besök på återvinningsanläggningarna

I går fattade kommunfullmäktige beslut om att införa fria antal besök på kommunens fem återvinningsanläggningar. Det kommer att innebära en hel del förändringar för privatpersoner och företag. Det finns vinnare och det finns förlorare i det beslutet och de som blir förlorare är alla vi som är privatpersoner.

Annons:

Att ha ett begränsat antal besök för privatpersoner kom till för att Västervik Miljö & Energi skulle få betalt för det verksamhetsavfall som företagen slängde.

- Det tog inte lång tid innan vi fått in en miljon kronor från företag som nu var tvungna att betala för sitt avfall, säger Per Allerth, vd för VMEAB.

Anledningen till att man valde att göra på det sättet är helt och hållet en rättvisefråga.

- Privatpersoner ska inte behöva betala mer för att företagen slänger avfall gratis utan att betala för sig, säger Ida Bergs, affärsområdeschef för Avfall och Återvinning.

Som det är idag har privatpersoner som bor i lägenhet sex fria besök per år, på återvinningscentralerna. Räcker inte det kostar det 100 kronor per gång utöver det. Villaägare och fritidshusägare har tio fria besök och samma regler gäller för dem om antalet besök inte räcker.

- Vi har tittat på statistiken över hur många gånger en villaägare, lägenhetsinnehavare och fritidshusägare besöker återvinningscentralerna. För villaägare är det 4 gånger, lägenhetsinnehavare en gång och fritidshusägare två gånger per år, säger Ida.

Inga svarta sopsäckar

Beslutet som fattades av kommunfullmäktige i måndags får flera konsekvenser för privatpersoner i Västerviks kommun.

- Vi har varit förberedda på att det här beslutet skulle komma och har tittat på hur andra kommuner gör när de har fria antal besök på återvinningscentralerna, säger Ida Bergs.

Hon säger att man måste anpassa sig till beslutet och då är ett alternativ att man inte längre tar emot svarta plastsäckar.

- Allt skräp måste lämnas i genomskinliga plastsäckar eller lämnas på återvinningscentralerna oemballerade, säger Ida.

Anledningen är att stoppa fusket från en del företag som kommer att försöka slänga sitt verksamhetsavfall gratis, trots att de ska betala för sig när de slänger sitt avfall.

- Idag ska kommunerna skilja på verksamhetsavfall och hushållsavfall. Det kommer att bli svårare att göra i och med det här beslutet, säger Per Allerth.

Andra typer av förändringar som samtidigt kommer att fördyra verksamheten är att installera kameraövervakning och fakturera automatiskt de bilar som är registrerade företagsbilar.

- Vi kan behöva anställa fler avfallsvärdar för att kontrollera vilka det är som slänger vad, säger Ida Bergs.

Kommun politisk röra

Beslutet att införa fria besök på kommunens avfallsanläggningar har fattats Västerviks kommunpolitiker.

Har ni fört diskussioner med politikerna i kommunen om vilka konsekvenser att sådant beslut sam man nu fattade innebär?

- Ja det har vi. Först sitter politiker från olika partier med i bolagets styrelse. Vi har haft fullmäktigegrupper från olika partier här och informerat dem. Men vi har ett speciellt politiskt läge i kommunen i dag och då anser vissa att det får kosta. Alla politiker lyssnar inte på de argument och fakta som vi lägger fram. De har fastnat i en spiral de inte kan ta sig ur, säger Per Allerth.

Han menar att när bolaget har gjort kundenkäter är inte frågan om antalet gånger man få slänga avfall något kunderna ifrågasätter utan det är öppettiderna.

- Det har blivit en politisk fråga istället för att vara en kundstyrd fråga, säger Per Allerth.

Frågan om att det skulle vara fria antal besök på återvinningscentralerna drevs av Moderater och Kristdemokraterna.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt