Annons:

Så har arbetet genomförts efter Lupp-undersökningen

Ewa Myhrén grundskolechef.

Så har arbetet genomförts efter Lupp-undersökningen

I juni kom Lupp-undersökningen, där elever i årskurs åtta fick svara på hur de anser att skolan fungerar i Västerviks kommun. Framförallt var det två frågor som stack ut i undersökningen, skolmaten och tryggheten. De frågorna har Barn-och utbildningskontoret jobbat med under hösten och man ser redan positiva resultat.

Annons:

Att det är elever i årskurs åtta som får svara på frågorna i Lupp-undersökningen anser grundskolechef Ewa Myhrén, är bra.

- Då har vi kvar eleverna i ytterligare ett år och de kan svara via våra elevundersökningar om det skett någon förändring, säger hon.

Lupp-undersökningar görs vart tredje år och den senaste undersökningen presenterades i juni. Där stack två frågor ut, en av dem var måltiderna.

- Redan samma vecka som vi fick svaret på Lupp-undersökningen hade vi ett möte med kostchefen, där vi tillsammans diskuterade hur vi skulle kunna förbättra måltiderna genom att göra eleverna mer delaktiga.

Därefter hade Barn-och utbildningskontoret och kosten tillsammans med nämndsledamöter haft möte med kostråden.

- Nu ser vi att eleverna ger högre betyg angående måltiderna i våra elevundersökningar än vad som var resultatet i Lupp-undersökningen, säger Ewa Myrhén.

Trygghet

Det andra området som eleverna i Lupp-undersökningen, som stack ut var hur eleverna upplevde tryggheten på skolorna. Där var det framförallt frågor som mobbing, rasism och sexuella trakasserier som lyftes fram av eleverna. Där har rektorerna använt underlagen i arbetet med att upprätta nya likabehandlingsplaner som finns inom skolan.

- Vi träffade alla rektorer i augusti för att föra samtal om hur vi kan förbättra tryggheten. Lärare i SO -ämnena har följt upp tryggheten på lektionerna under hösten. Vi arbetar också med att förebygga och främja nätkränkningar, här har vi ett projekt som finansieras av Sparbanksstiftelsen och som är till hjälp för oss i vårt arbete.

I elevundersökningen i höst, syns att eleverna känner sig tryggare nu än i våras.

- Nu uppger över 80 procent av eleverna att de känner sig trygga. Det är samma grupp elever som svarade på Lupp-undersökningen i våras, säger Ewa Myhrén.

Jobbar med kommunpolisen

Barn-och utbildningskontoret jobbar tillsammans med kommunpolisen, för att föra samtal om hur de kan hjälpas åt.

- När vi samverkar blir vi starkare.

Ett av de områden som man pratar om är droger.

- Det är bra att vi pratar om det. Vi vill vara öppna och ärliga för att visa att vi är genuint intresserade av att det går bra för alla barn, säger Ewa Myhrén.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt