Annons:

Placeringar kostar mycket för kommunen

Ingela Svensson (C) Jon Sjölander (M).

Placeringar kostar mycket för kommunen

Socialnämndens kostnader ökar under oktober månad. Kostnadsökningen beror endast på placeringar i HVB-hem och familjehem.

Annons:

Prognosen har försämrats för varje månad som går. Antalet placeringar i HVB-hem och familjehem ökar. I jämförelse med september har kostnaderna ökat med 1,1 miljon kronor. Underskottet för placeringar i HVB-hem är 5,5 miljoner kronor och för familjehemsplaceringar 1,5 miljoner kronor.

För att möta de ökande kostnaderna vill socialnämnden ha ett tätare samarbete med BUN (Barn-och utbildningsnämnden) då flera av fallet har beröring med varandra.

- Vi ska sträcka ut handen till att genomföra en gemensam utvecklingsdag med BUN. Vi ska borra djupare och få mer kunskap om vi kan göra ett samarbetsprojekt som gör det bättre för kommunen, säger Jon Sjölander (M).

Ingela Svensson (C) ordförande i Socialnämnden säger att tidiga insatser är viktigt för den här gruppen av barn.

- Vi måste jobba tillsammans sätter vi in stöd och hjälp tidigt kan vi minska lidandet och samtidigt minska kommunens kostnader, säger hon.

Jon Sjölander att med kunskap och fakta blir man klokare.

- Då kan vi fatta bättre beslut.

Totalt redovisar socialnämnden 3,1 miljon i minus resultat och det är endast placeringar som orsakar det underskottet. Tidigare fick nämnden sju miljoner kronor från resultatutjämningsfonden för att komma tillrätta med kostnaderna för stöd och omsorg för funktionsnedsatta. De kostnaderna är nu i linje med nämndens budget.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt