Annons:

Naturum får tillbaka 100 000 kronor

Markus Nord naturum i Västervik.

Naturum får tillbaka 100 000 kronor

I början av året fick naturum i Västervik veta att de blev av med 100 000 kronor i statligt stöd, från Naturvårdsverket. Nu i december får de tillbaka de pengarna, vilket gläder Markus Nord, föreståndare vid naturum i Västervik.
- Det är tacksamt för vår verksamhet, säger han.

Annons:

Beslutet från Naturvårdsverket att alla icke statliga naturum i landet fick mindre bidrag till sina verksamheter var en direkt följd av M+KD budgeten som antogs av riksdagen i december 2018.

- Istället för att få 350 000 kronor till vår verksamhet fick vi 250 000 kronor, säger Markus Nord.

Grundbeloppet naturum får från Naturvårdsverket går till olika projekt som genomförs under ett år.

- Vi jobbade så att vi gjorde fler projekt som förmerade det grundbeloppet tidigare. I år blev det ett problem för oss att vi inte kunde göra lika många projekt men vi klarade ändå av det här året. Nu har vi fått ytterligare 100 000 kronor vilket gör att vi klara av vår verksamhet utan problem, året ut, säger Markus.

En viktig funktion

Naturum i Västervik får mycket beröm av kommunstyrelsen i Västervik på grund av den verksamhet man bedriver året om. Det handlar bland annat om vatten-skola för skolbarn och att de även vänder sig till besöksnäringen.

- Vi fyller en viktig funktion. Västervik är en kustkommun samtidigt som det finns mycket sjöar här. Vattnet är viktigt för oss och vi visar hur man kan göra rätt åtgärder för att ta hand om vattnet i naturen på rätt sätt. Vattnet är en del av naturen och vi människor är en del av naturen, säger Markus Nord.

Mer pengar till Naturvårdsverket

Skälet till att Naturvårdsverket kan dela ut mer pengar till de icke statliga naturum i landet är att man har fått mer pengar, då den nya regeringen lagt tillbaka en del av det belopp som M+KD budgeten tog bort.

Naturvårdsverket skriver att naturum utgör viktigt forum för kommunikation av naturinformation. Därför delar Naturvårdsverket ut pengarna. Det för att landets naturum ska hålla genomgående hög kvalitet. Bidraget lämnas endast till de naturum som uppfyller de nationella riktlinjernas krav. Pengarna som naturum i Västervik får ska vara förbrukade den 31 december 2019.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt