Annons:

  • Kommunala bolag i centrum för Västerviks Företagsgrupp

    Conny Tyrberg (C), Dan Nilsson (S) och Niklas Lind Västervik Framåt.

  • Kommunala bolag i centrum för Västerviks Företagsgrupp

    Per Johansson Västerviks Företagsgrupp, Harald Hjalmarsson (M) och Akko Karlsson (MP)

Kommunala bolag i centrum för Västerviks Företagsgrupp

För sjunde året i rad bjöd Västerviks Företagsgrupp in politiker i Västervik för en utfrågning. Nytt för i år var att Niklas Lind från Västervik Framåt var med och ställde frågor. Mycket av utfrågningen handlade om de kommunala bolagen och hur de styrs. Det finns dock oklarheter i varför näringslivet går till så hård attack mot de kommunala bolagen.

Annons:

Det var Svenskt näringslivs näringslivsbarometer som låg till grund för flertalet av de frågor som Västerviks Företagsgrupp ville få svar på. Politikerna som fick frågorna var Harald Hjalmarsson (M), Akko Karlsson (MP), Conny Tyrberg (C) och Dan Nilsson (S).

Per Johansson (Västerviks Företagsgrupp) tillsammans med Niklas Lind var i år ödmjukare än tidigare och kritiken mot politikerna var mildare i år än tidigare.

- Vi ser att man har öppnat upp och startat en process inom kommunen för att möta näringslivet genom att starta ett näringslivsråd, genomföra fler företagsbesök samt tillsätta en företagslots, vilket vi tycker är bra, säger Per Johansson.

Per Johansson ville också veta hur näringslivet i kommunen ser ut om tio år. Han poängterade att han ville både ha visionära och konkreta svar.

Harald Hjalmarsson svarade att moderaterna ville se 1 000 nya jobb. Vilket var ett svar som Per Johansson ansåg vara lite för luddigt.

- Vilka företag vill ni satsa på? Undrade Per.

- Besöksnäringen växer och vi måste också se på tillverkningsindustrin med andra ögon än vad vi gör, sa Harald Hjalmarsson.

Conny Tyrberg pekade på hur viktigt det befintliga näringslivet var och att de kunde utvecklas genom att få tillgång till kompetent arbetskraft.

Det menade också Dan Nilsson.

- Utbildning är viktigt samt att behålla och locka hit nya företag till Västervik. Det gör vi genom att också ha en bra offentlig verksamhet som skola och omsorg.

Den politiker som gav svar utefter vad Per Johansson frågade efter var Akko Karlsson som både var konkret och visionär.

- Det handlar om att se vad kommunen behöver. Inom tio år måste vi ha gjort om vattenledningar, hittat en ny vattentäkt och renoverat vårt reningsverk. Det kommer att krävas stora investeringar till det samt kompetent arbetskraft. Vi ska också ta hjälp av de gröna näringarna som kan hjälpa till att producera klimatsarta lösningar för att minska övergödning av Östersjön och producera biogas.

Kommunala bolag

Västerviks Företagsgrupp riktade också in sig på de kommunala bolagen där näringslivet i Västervik upplever stor konkurrens ifrån.

Per Johansson ville veta hur de kommunala bolagen skulle kunna utsättas för mer konkurrens.

Dan Nilsson menar att kommunen borde vara öppnare för att ta diskussionen tidigt så att det inte uppstår en massa rykten.

- Jag hör hur företrädare för näringslivet ”vet” att det finns 150 snickare på Bostadsbolaget som tjänar 65 000 i månaden. Vilket inte stämmer. Att tydligt kommunicera vad bolagen gör är viktigt.

Conny Tyrberg var också tydlig när han berättade att varje år generera de kommunala bolagen 150 miljoner kronor in i kommunens verksamheter som återinvesteras till sista krona.

- Det gör att vi slipper ta lån samtidigt som bolagen kan skriva av lån så tillsammans genererar bolagen 300 miljoner årligen till kommunen. De kommunala bolagen har inte som mål att gå med vinst utan var till för samhällsnyttan.

Harald Hjalmarsson menar att de kommunala bolagen måste stoppas från all konkurrens mot näringslivet.

Akko Karlsson berättade att mer än 91 procent av omsättningen i de kommunala bolagen läggs ut på underentreprenörer i det lokala näringslivet.

- Man lägger ut en miljard kronor till det lokala näringslivet om året, sa hon.

Varför de kommunala bolagen ska konkurrensutsättas mer kom inte fram under utfrågningen. Därför ställde DVV frågan till Per Johansson.

Har näringslivet i Västerviks kommun för dålig fantasi, när de säger att de vill att de kommunala bolagen måste konkurrensutsättas? Är det bara så att näringslivet ser miljardomsättning i de kommunala bolagen som de vill komma åt?

- Vi vill se en transparens i bolagen. Vi upplever att de är slutna. De bjuder inte in tillräckligt och vill kommunicera vi vill se en tydlighet, sa Per Johansson.

Det förekommer en del rykten om de kommunala bolagen. Ett påstående som dök upp under kvällen var att det finns kommunanställda som byter däck på bilar som inte är kommunens, är det ens viktigt att ta upp?

- Det kan det vara, nu vet jag inte hur stort problemet är. Jag vet själv inte om det är två eller 20 anställda som gör så.

Du sa själv att det arbetar 3 000 personer i den kommunala sektorn, är det inte att sprida rykten att ta upp den frågan om det bara är två personer eller kanske inte någon alls?

- Det är ingen stor fråga, det kan jag hålla med om, sa Per Johansson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt