Annons:

Inget vite för att mata fåglar

Mark-och miljödomstolen dömer inte ut något vite för ett par som matar fåglar på Strömmingsgränd.

Inget vite för att mata fåglar

Mark-och miljödomstolen godkänner inte Miljö-och byggnadsnämndens i Västervik yrkande om att vite ska tas ut för de par på Strömmingsgränd i Västervik som matar fåglar på sin tomt. Två personer kan inte tilldömas ett vitesbelopp. Nämnden har gjort fel i grunden.

Annons:

Paret har matat fåglar i många år och inte bara med fågelfrö och talgbollar i speciella matningsanordningar utan också lagt fågelmat på marken som lockat till sig främst stadsduvor i stor mängd som både äter och slår nattläger i närheten, vilket grannar påpekat när duvornas avföring smutsar ner deras altaner och trädgårdar. Miljö-och byggnadsnämnden beslutade att paret bara skulle få mata fåglar mellan april till oktober, och då inte på marken, men det hörsammades inte av paret. I november i år kom flera klagomål in från grannar att matning pågick och stadsduvorna var tillbaka

Miljö-och byggnadsnämnden valde därför att begära av Mark-och miljödomstolen, att få utdöma vite till paret på Strömmingsgränd för att de fortsatt mata fåglar på marken.

Men domstolen anser inte att nämnden har gjort rätt när de begär att paret ska vara ansvariga och tilldömas vite.

- Bestämmelserna i lagen innebär att så kallad solidarisk vitesansvar inte får förekomma, skriver Mark-och miljödomstolen.

Nämndens beslut om förbud och föreläggande om försiktighetsmått vid fågelmatning gäller två personer men endast ett vitesföreläggande har sats ut för varje överträdelse.

Mark-och miljödomstolen finner att förutsättningar saknas redan på den grund att döma ut det föreslagna vitet.

- Därför ska utdömande av vite avslås, skriver mark-och miljödomstolen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt