Annons:

”Biblioteken ska vara en del i den digitala samhällsutvecklingen”

Mattias Darlin IT-pedagog vid Västerviks bibliotek

”Biblioteken ska vara en del i den digitala samhällsutvecklingen”

Den här veckan startade Västerviks bibliotek IT-stöd till personer som har problem de inte själva klarar av med mobiltelefoner, Ipad eller datorer. Varje onsdag har de den servicen.
– Vi har märkt att det kommer in fler och fler personer och frågar om stöd och hjälp vad det gäller sina digitala hjälpmedel, säger Mattias Darlin, IT-pedagog vid Västerviks bibliotek.

Annons:

Biblioteken i Sverige ska vara tillgängliga för personer som behöver hjälp och stöd för att hänga med i den digitala utvecklingen. I onsdags den här veckan startade Västerviks bibliotek med den hjälpen.

- Vi är till för personer som har frågor om sina mobiltelefoner, datorer eller Ipad, säger Mattias Darlin.

Det finns ett ökat behov i samhället för att få IT-stöd. Företag som kunder tidigare kunde få hjälp av butikspersonal har stängt sina butiker. Möjligheten att få svar på de frågor och problem vad det gäller den nya tekniken blir färre. Det är där biblioteken kommer in i bilden.

- Vi har märkt att det kommer in fler och fler personer till biblioteket och frågar om stöd och hjälp vad det gäller sina digitala hjälpmedel, säger Mattias Darlin.

Många människor söker sig till biblioteket för att det är en naturlig mötesplats och ett forum.

- Vi kan inte allt men vi hjälper till så gott vi kan.

Målet med bibliotekets IT-satsning är att människor som kommer dit ska lära sig och själva klara av det som de upplever som ett problem.

Samhällsutveckling

Samhällsutvecklingen går fort vad det gäller olika IT-lösningar och hjälpmedel.

- Vi stödjer alla som har ett behov. Det finns prioriterade grupper och det är de som har större behov av hjälp med digitala hjälpmedel än andra. Biblioteken ska vara en del i den digitala samhällsutvecklingen, säger Mattias Darlin.

Mattias har gått ut med en enkät tillsammans med Västervik Framåt där han efterlyser företag eller organisationer som kan vara till hjälpmed att få flera att känna sig trygga med sina digitala produkter.

- Det kan vara studieorganisationer eller företag som kan hjälpa till Om de läser det här får de gärna höra av sig till mig.

Biblioteket i Västervik har själva flera digitala hjälpmedel som människor kan använda, när de ska läsa e-böcker eller läsa nättidningar.

- Vi hjälper till med det redan idag, säger Mattias Darlin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt