Annons:

  • Följ med under ytan och titta på Mars – ny teknik på muséet

    Maria Lönnegren Wikensten museipedagog.

  • Följ med under ytan och titta på Mars – ny teknik på muséet

    Visualiseringsbordet med vraket av Mars

Följ med under ytan och titta på Mars – ny teknik på muséet

Det är en ny teknik som nu finns på Västerviks Museum, som gör upplevelsen av Mars Makalös som ligger på 75 meters djup i Östersjön. Nu har visualiseringsborden kommit på plats i Museet och besökare kan vrida och vända på skeppet och se det från alla vinklar.

Annons:

Det är en avancerad datateknik som har gjort det möjligt för besökarna på Västerviks museum att kunna se vraket efter Mars, som förliste nordost om Öland 1564.

Det är VR-teknik som används.

– Man har fotograferat vraket runt om och lagt in bilderna i en dator för att få fram en 3D-bild, säger Maria Lönngren Wikensten, museipedagog.

Tekniken finns inlagd på visningsbord där man kan vrida på vraket i alla vinklar med hjälp av lätta pekfingertryck, liknande som man gör när man använder en Ipad eller mobiltelefon.

På vraket finns flera nummer utsatta. De numren går att trycka på så kommer det upp ytterligare information.

Dyk på Mars

Mycket av vraket och godset från Mars ligger fortfarande kvar på Östersjöns botten. Så kommer det att förbli. Men för att få en riktigt bra bild över hur stort vrakområdet är och hur det ser ut kommer Västerviks Museum att låta människor dyka på Mars, med hjälp av samma VR-teknik.

– Vi har en prototyp som vi visar ibland. Vi är inte riktigt klara med allt. Det tar tid att ta fram allt så att besökarna får en bra upplevelse, säger Maria.

Hon berättar att det är Ingemar Lundgren från Västervik som har gjort den digitala upplevelsen i visualiseringsborden och att Facebook hjälper till med att göra programmen där besökarna kan vara med och dyka på Mars.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt