Annons:

Nya avfallstaxan fortsätter att bekymra människor

Nya avfallsregler för varmkompostering hemma fortsätter att bekymra människor.

Nya avfallstaxan fortsätter att bekymra människor

”Hej alla miljömedvetna politiker i Västerviks kommun”, så börjar ett brev som fyra personer i Törnsfall har skrivit till Västerviks kommun. I brevet skriver de att man har komposterat matavfall i 25 år och sedan länge är helt självförsörjande på jordförbättringsmedel. Nu ifrågasätter de varför de ska betala 965 kronor i handläggningskostnad för att få fortsätta göra det.

 

  

Annons:

Det handlar om att personerna varmkomposterar sitt matavfall. Det är just där som den nya avfallstaxan har blivit otydlig anser personerna. Antingen ska de betala 1 250 kronor per år för att de inte skiljer ut matavfall som sedan förädlas till biogas, eller så ska de betala 965 kronor i en handläggningskostnad, som gäller i fem år.

- Vi anser att den största miljövinsten är att vi fortsätter med vår hemkompostering, som vi är duktiga på och som vi har nytta av. Vi begär därför att anmälningsavgiften och straffavgiften omedelbart tas bort från oss som hemkomposterar och lever hållbart sedan länge på landsbygden, skriver personerna.

”Så fungerar det”

Västervik Miljö & Energi har lagt ut på sin hemsida uppgifter om hur den nya avfallsavgiften fungerar.  Där skriver man att det varit ont om tid att få ut budskapet tillkommuninvånarna, då beslutet om ny avfallstaxa fattades av politikerna i november månad.

Man skriver att bolaget tvingas höja avfallstaxan på grund av olika faktorer som är kostnadsdrivande, som ny lagstiftning om att kommunen ska ta hand om matavfall på annat sätt än vad som tidigare har gjorts.

I den prismodell som VMEAB har gjort för hushåll som inte sorterar ut sitt matavfall som sedan ska rötas till biogas. Kostnaden är 1 250 kronor per år. Detta för att uppmuntra hushållen i kommunen att skilja från sitt matavfall.

Vill man själv varmkompostera sitt matavfall slipper man betala avgiften på 1 250 kronor. Dock måste man betala 965 kronor till kommunens miljö-och byggnadskontor för att man anmäler att man varmkomposterar sitt matavfall. Den avgiften gäller under en femårsperiod.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt