Annons:

Handelsrådet i Västervik vill ha en strategi för hur handeln ska utvecklas

Malin Wall, delägare av Erik Hultgrens Bokhandel

Handelsrådet i Västervik vill ha en strategi för hur handeln ska utvecklas

I ett brev till kommunstyrelsen skriver Handelsrådet i Västervik att handeln i Västervik behöver en tydlig strategi för att utvecklas och blomstra. Handeln i Västervik sysselsätter närmare 2 000 personer vilket gör den till en viktig arbetsgivare i Västerviks kommun.

Annons:

I brevet skriver Handelsrådet att Västervik tappar i dag både omsättning och arbetstillfällen inom sällanköpshandeln. Anledningen är förändrade kundbeteenden där fler genomför sina köp på nätet. Butiker läggs ned i Västervik, samtidigt som många är överens om att fysiska butiker är viktiga och kommer finnas kvar i framtiden.

För att Västervik ska klara konkurrensen från kringliggande handelsplatser så krävs en strategi med handlingsplaner som behöver innehålla en tydlig vision och mätbara mål.

Handelsrådet

Inom ramen för Citysamverkan har ett Handelsråd bildats. Syftet med rådet är att arbeta långsiktigt med frågor som utvecklar handeln i Västervik. En av frågorna är hur handeln i kommunen ska få bättre förutsättningar för att utvecklas.

Det Handelsrådet önskar av kommunstyrelsen är en etableringsstrategi för stadens handelsplatser.

En sådan ska enligt Handelsrådet innehålla

  • Var ska handeln och samhällsservicen finnas?
  • Vilka handelsområden ska vi fokusera på?
  • Hur utvecklas befintliga handelsområden
  • Mätbara mål som handelsindex, antal anställda, försäljningsutveckling i befintliga verksamheter.

I arbetet med etableringsstrategin vill Handelsrådet vara en part. De tror att det finns ett behov av att tydligt adressera uppdraget att driva utvecklingen av handeln som bransch i Västervik.

Etableringsstrategi

Handelsrådet beskriver i brevet vad de anser en etableringsstrategi ska innehålla.

Den ska stärka de befintliga handelsområdena och utveckla nya platser. Den ska hjälpa aktörer som vill nyetablera eller omlokalisera. Den ska vara en guide som ger rätt möjligheter till att bedriva handel och skapa tillväxt i kommunen.

Man frågar sig också om det behövs en ny detaljplan för Allén då det visat sig vara svårt att driva handel där.

Handelsrådet anser att en sådan strategi ska möjliggöra att handeln blomstrar och ger invånarna och besökare goda möjligheter till shopping, både i unika butiker men även i kedjor. Utan fokus på dessa frågor riskerar vi att på några års sikt tappa flera aktörer och då minskar attraktionskraften för Västervik som helhet.

Handelsrådet i Västervik består av bland annat Malin Wall delägare av Hultgrens Bokhandel.

Varför har ni lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen nu?

- Frågorna har funnits en längre tid, men de har inte blivit sammanfattade. Vi känner att vi behövde peka på vad som behöver göras.

Idag är det Västervik Framåt spm gör mycket av det arbete ni lyfter fram ska göras, är ni inte nöjda med det jobb som de gör?

- Västervik Framåt gör ett jättebra jobb men det krävs att frågan lyfts upp till kommunstyrelsen från näringsidkarnas sida. Mycket av det vi föreslår ska genomföras kommer Västervik Framåt att få göra om kommunen lyssnar till våra önskemål, säger Malin Wall.

Övriga ledamöter i Handelsrådet är:

Anna Dahl Boligheter

Stina Qubti Busfrö

Annie Åberg H&M

Veronica Eriksson Amici

Katharina Arvidsson Maxi Ica Stormarknad

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt