Annons:

Länsstyrelsen säger nej till ett höghus vid Lejonet 2

Länsstyrelsen säger nej till ett 21 meter högt hus på fastigheten Lejonet 2.

Länsstyrelsen säger nej till ett höghus vid Lejonet 2

Västerviks kommun har sökt planbesked för att få svar från länsstyrelsen i Kalmar om det är möjligt att bygga ett 21 meter högt hus på fastigheten Lejonet 2, där Länsförsäkringar har planer på att bygga. Länsstyrelsens svar blev ett tydligt nej.

- Det är viktigt att man följer den befintliga byggnadsstrukturen i centrala Västervik, säger Ted Kransby, planarkitekt vid länsstyrelsen.

  

Annons:

Länsstyrelsen säger nej till ett 21 meter högt hus i centrala Västervik. Huset var tänkt att bli sju våningar högt och skulle byggas av Länsförsäkringar.

Ted Kransby säger att länsstyrelsen anser att det skulle påtagligt skada riksintressen i centrala Västervik.

- Det är viktigt att man följer den befintliga byggnadsstukturen i centrala Västervik, säger han.

Vad innebär påtaglig skada?

- Det är den bedömningen länsstyrelsen gör mot övriga byggnader i centrala Västervik. Huset blir för högt i förhållande till andra byggnader.

Hur högt skulle huset kunna få vara?

- Det kan inte vi säga. Kommunen har möjlighet att föreslå hur högt huset ska kunna vara och vi tar ställning till det förslaget. Vanligtvis pågår det en dialog mellan kommunen och länsstyrelsen men så har inte gjorts i det här fallet. Det innebär att vi endast kan ta ställning till det förslag som lämnats till oss.

Ljusinsläpp

Flera hyresgäster i angränsande hus har yttrat sig till kommunen angående att de oroas över att ljusinsläppet minskar betydligt för dem om ett 21 meter högt hus byggs på Lejonet 2.

Länsstyrelsen gör också den bedömningen.

- Flera av de befintliga husen har redan idag inte så bra ljusinsläpp. Redan vid ett nio meter högt hus skulle ljusinsläppet minska för de människorna. Vi hänvisar till människors hälsa när vi skriver det i vårt beslut, säger Ted Kransby.

Planbesked

Västerviks kommun lämnade in en ansökan om planbesked till länsstyrelsen, vilket är lika med att kommunen ville få länsstyrelsens syn på om det var möjligt att gå vidare med att göra en detaljplan för fastigheten Lejonet 2.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt