Annons:

Olika syn på evakueringsväg från Västervik

Här vill SD att en extra ut och infart till Västervik ska ta sin början

Olika syn på evakueringsväg från Västervik

Sverigedemokraternas motion om att bygga en alternativ väg för samhällsviktiga transporter från Västervik, röstades ner av kommunfullmäktige.

- Nyttan är begränsad, nyttan med en södra infart är större, anser enheten för räddningstjänst och samhällsskydd.

  

Annons:

Det var Tommy Ivarsson, Bo Karlsson och Dan Larsen som hade lämnat in en motion om att kommunen skulle bygga en alternativ väg för samhällsviktiga transporter till och från Västerviks tätort. De anser att vägen ska gå via befintliga grusvägar förbi Kejserslund till Källsåker där den ansluter till E22.

- Motionen sätter fingret på något viktigt, säger Dan Nilsson (S).

Enheten för räddningstjänst och samhällsskydd har lämnat ett yttrande och där framgår det att räddningstjänsten ser positivt på en alternativ väg men att nyttan är begränsad. En södra infart skulle ge större nytta, skriver enheten för räddningstjänst och samhällsskydd.

SD inte nöjda

Tommy Ivarsson SD, menar att den här frågan har förhalats i flera år.

- Vi har drivit den frågan om en 600 meter lång väg över ett gärde och redan befintliga grusvägar i fyra år. På så sätt skulle ambulanser och brandbilar ha en alternativ väg att ta sin in och ut från Västervik, säger han.

Han menar också att kostnaden för att göra en sådan väg skulle kosta mellan en till en och en halv miljon kronor plus markköp.

Säkerhetschefen

Joakim Jansson är säkerhetschef i Västerviks kommun. Han ser inte nyttan av en sådan väg som SD lägger fram i sin motion.

- Vi har planer för om det skulle hända någonting vid infarten till Västervik. Skulle ambulanser och räddningstjänst behövas utanför Västervik har vi tillgång till räddningstjänsten i Ankarsrum, Hjorted och Överum.

Han säger också att det finns planer för hur ambulanser och räddningsfordon redan idag ska ta sig ut och in i Västervik om någonting skulle hända vid infarten till Västervik.

- Det finns en befintlig väg nedanför bron där det går att lägga grus över järnvägsspåret och komma ut på E22 den vägen, säger han.

Han påtalar också att det Norrlandsvägen finns.

Västerviks kommun har tidigare försökt att köpa mark vid Källsåker men stoppats av jordbruksverket för att det är jordbruksmark.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt