Annons:

Därför vill föreningen ha skilda badtider för kvinnor – beklagar debatten

Islamska kulturcentret i Västervik.

Därför vill föreningen ha skilda badtider för kvinnor – beklagar debatten

Många muslimer i Västervik känner att den senaste tidens debatt om huruvida kvinnor ska få möjlighet att bada själva i simhallen, gör att tonläget har höjts bland en viss grupp människor i Västervik.
– Polariseringen ökar och det verkar som om vissa vill att skillnaderna ska öka mellan människor. Det vill inte vi, säger Hassan Al Aladin, ordförande för Islamska Kulturcentret i Västervik.

Annons:

Föreningen Fyren lämnade in ett e-förslag, där de skriver att de vill att det ska finnas en tid i veckan då bara kvinnor kan gå och bada i simhallen. Förslaget fick väldigt många förespråkare och förslaget kommer att tas upp av kommunstyrelsen. Men flera politiker i Västervik från olika partier har gått ut med att de inte kommer att stödja ett sådant förslag av olika anledningar.

Samtidigt fylls kommentarsfälten på sociala medier med mer eller mindre främlingsfientliga kommentarer vilket gör att muslimerna i Västervik anser att de politiska inläggen görs för att polarisera Västervik. Någonting de inte vill medverka till.

– Vi vill känna delaktighet i samhället och bli en del av samhället i Västervik. Vi vill inte att det ska var vi och dom, säger Hassan Al Aladin.

"Då var det inga problem"

Han har bott i Västervik sedan 1986 och kommer ihåg att kvinnor ansökte om att få egen tid i simhallen för att bada en gång i veckan 1989.

– Då var det inga problem. De fick komma dit för att lära sig att simma och de kom också in i det svenska samhället på ett lättare sätt.

Nu har samhällsklimatet hårdnat, menar han.

– En del svenskar väljer att tolka och delge informationen på felaktigt sätt. Det är väldigt tråkigt.

Kan boka gymnastikhallar

Muslimska kvinnor kan boka gymnastikhallar för att utöva idrott i. Då är det ingen som kommenterar att de inte ska få vara där. Men när det ställs samma fråga om kvinnor kan bada själva i simhallen någon timme i veckan blir det protester.

– Vi är alltid noga med vilka kommentarer som vi lägger ut, för vi måste tänka oss för. Jag hoppas att svenskar också tänker så.

Han säger också att Västerviks kommun har arbetat mycket för att integrera nyanlända i samhället och han är glad för att kommunen har gjort så mycket.

– Vi anser att kvinnor också ska få en möjlighet att bli integrerade i samhället, säger Hassan Al Aladin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt