Annons:

STORT VINSTTAPP FÖR SKOGSJÄTTEN – ”EN BESVIKELSE”

Koncernchefen Peter Nilsson konstaterar att konjunkturen försämrats för Bergs Timber. Foto: Ossian Mathiasson

STORT VINSTTAPP FÖR SKOGSJÄTTEN – ”EN BESVIKELSE”

Bergs Timber har vuxit mycket under de senaste åren och gått med vinst under flera år. Det gör man även i år – men ett svagt fjärde kvartal sänker resultatet ordentligt. 174 miljoner plus efter skatt 2018 blev 45 miljoner 2019.

Annons:

2019 fick ett dystert slut för Bergs Timber. Sista kvartalet gav ett minusresultat på 32 miljoner efter skatt. Det är 80 miljoner sämre än samma period förra året. Omsättningen sjönk med cirka 90 miljoner, vilket både beror på lägre försäljningsvolymer och lägre priser.

En orsak till de lägre priserna är granbarkborrens härjningar, både i Europa och i Sverige.

”Marknaden för sågade och hyvlade trävaror har varit utmanande under det fjärde kvartalet och försäljningspriserna har fortsatt att minska. Granbarkborrens angrepp i Centraleuropa och södra Sverige, med efterföljande överutbud av skadat timmer till låga priser, har fortsatt att påverka trävarumarknaden negativt. Situationen med granbarkborren är fortfarande inte löst i Centraleuropa och avverkningen av skadad skog fortsätter. Läget i södra Sverige har förbättrats och volymen av skadad skog är begränsad i marknaden. Baltikum har inte påverkats av problemen med granbarkborren”, skriver vd Peter Nilsson i en kommentar.

"Varit utmanande"

Bergs Timber har sågverk i bland annat Vimmerby och Mörlunda och sågverken i Sverige har haft en tuff avslutning på året.

”Det fjärde kvartalet har varit utmanande för våra svenska sågverk. Produktionsbegränsningar och lägre försäljningspriser har lett till negativa marginaler. Produktionsbegränsningarna under jul- och nyårshelgerna har förbättrat vår lagersituation och bör i kombination med lägre kostnader och stabiliserade försäljningspriser gradvis förbättra resultatet”, skriver Nilsson.

I början av detta år kommer bolaget nu ta fram en plan för att öka konkurrenskraften för sågverken, både i Sverige och i Estland.

"Spännande"

I december etablerade Bergs Timber ett nytt försäljnings- och distributionsbolag, Woodworks by Bergs. Vår tidning har rapporterat om bolaget tidigare och det kommer att sälja dörra, fönster, hus och andra produkter. Leveranserna väntas påbörjas under första delen av 2020.

"Denna investering tillsammans med utvecklingen av vår verksamhet i Storbritannien är spännande och ger oss en plattform för ökad försäljning av förädlade träprodukter", skriver Peter Nilsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt