Annons:

  • Domen: Roddklubben är en föreningslokal inte ett bostadshus

    Lars Kåremyr och Carolina Stalebrant

  • Domen: Roddklubben är en föreningslokal inte ett bostadshus

    Grindarna och skylten ska tas bort inom 14 dagar.

Domen: Roddklubben är en föreningslokal inte ett bostadshus

Mark-och miljööverdomstolen slog fast att det inte finns någon hemfridszon kring husen på fastigheten Stuverum 1:56, som kallas för fd Roddklubben. Det innebär att den skylt och den grind som satts upp ska tas bort inom 14 dagar.



Miljöchef Lars Kåremyr och verksamhetschef Carolina Stalebrant säger att domen var en lättnad.



- Det var ett skönt besked, säger Kars Kåremyr.



 


  

Annons:

Enligt domen ska både skylten och grindarna tas bort. Mark-och miljööverdomstolens beslut vinner laga kraft samma dag som domen tillkännages.

- Det innebär att fastighetsägaren har 14 dagar på sig att ta bort skylten och grinden som satts upp tidigare, säger Carolina Stalebrant.

Lars Kåremyr anser att domstolen tagit fasta på den gedigna utredningen som har gjorts av kontoret och nämnden.

- Tillsammans med medlemmar i Roddklubben som var med på 50-talet, som kunde berätta om hur allmänheten hade tillträde till området när Roddklubben var aktiv. Två av medlemmarna var också vittne i rättegången, säger Lars.

Domen säger att husen som byggts får stå kvar på platsen, men att det tvisten handlat om är användningen av husen på fastigheten.

- Förhoppningsvis innebär det här att det kommer igång någon publik verksamhet på det sättet som det var tänkt från början, säger Carolina Stalebrant.

Nu har Mark-och miljööverdomstolen slagit fast att det inte finns någon hemfridszon kring husen, på samma sätt som det finns runt boningshus.

- Det finns inte någon hemfridszon kring föreningslokaler, säger Lars Kåremyr.

Hur ska människor tänka som vill besöka området?

- Det är allemansrätten som gäller runt omkring husen, så människor får vistas där. Men jag skulle rekommendera att man avvaktar att gå in där tills skylten och grindarna är borttagna, säger Carolina Stalebrant.

Domen främjar de pågående tvisterna

Det pågår ytterligare två tvister i ärendet om fd Roddklubben. Det ena gäller strandskyddsdispens – förändrad användning av huset till bostad samt bygglov för annan användning. Miljö-och byggnadskontoret har sagt nej till båda ansökningarna det har även länsstyrelsen gjort. Det har medfört att Lars Tholmarks advokat har överklagat till mark-och miljödomstolen.

- Den här domen främjar att vi får rätt i den instansen också. Men jag vill inte ta ut någonting i förskott, säger Carolina Stalebrant.

Hon har skickat domen har skickats till Mark-och miljödomstolen som en bilaga, som ska tas i beaktande i den kommande domarna som förväntas komma under våren.

Har ni pratat med Tholmarks advokat?

- Ja, jag har meddelat honom att vi skickat ut ett pressmeddelande. Någonting annat har inte sagts, säger Carolina Stalebrant.

Fem och ett halvt år

Ärendet startade sommaren 2014, när det kom in anmälningar om att husen användes till bostad. Sedan dess har flera instanser sagt sitt på olika sätt.

Miljö-och byggnadsnämnden krävde att skylten och grindarna skulle tas bort. Det beslutet överklagades till länsstyrelsen som höll med nämnden. Det beslutet överklagades av Tholmark till Mark-och miljööverdomstolen som dömde till Tholmarks fördel.

Miljö-och byggnadsnämnden överklagade beslutet till Mark-och miljööverdomstolen och fick prövningstillstånd, då det inte fanns någon prejudicerande dom. De dömer till förmån för nämnden och det är den slutgiltiga domen som inte går att överklaga.

Vad har ni lärt er av den långa processen?

- Självklart har vi lärt oss mycket under tiden. Vi ser dock att vi inte skulle kunna ha gjort på annat sätt. Arbetet med att ta fram material till den sista instansen har varit mycket omfattande och det är väldigt få gånger som man måste göra så stora undersökningar, säger Lars Kåremyr.

Hur känns det nu?

- Det känns skönt, en stor lättnad, säger Lars Kåremyr.

DVV har försökt att komma i kontakt med advokat Björn Hellman som är Lars Tholmarks juridiska ombud utan att lyckas.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt