Annons:

Socialchefen: ”Vi ska dra lärdom av det som har hänt”

Socialchef Jörgen Olsson

Socialchefen: ”Vi ska dra lärdom av det som har hänt”

Kvinnan led av en demenssjukdom och föll flera gånger och fick en fraktur i höften. Ändå tog inte omvårdnadspersonalen på Vapengränds särskilda boende, kontakt med sjuksköterskan. En rad kommunikationsmissar gjorde att den dementa kvinnan kom försent till sjukhus och avled senare. Nu ska IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) titta närmare på ärendet.


 


 


 



 


 


 


- Vi välkomnar att de fortsätter granskningen, för det som har hänt är inte bra, säger socialchef Jörgen Olsson.


 


 


 


  

Annons:

IVO är inte nöjda med de åtgärder som socialnämnden har gjort för att hindra att några fler liknande händelser inträffar på Vapengränds särskilda boende. Därför har de öppnat upp ett nytt ärende och kommer att besöka Vapengränd för att följa upp hur kommunikationen mellan olika vårdpersonal fungerar.

- Vi har inte fått veta vilka punkter IVO vill titta närmare på, men det kommer vi att få nästa vecka, säger Jörgen Olsson.

Har ni gjort tillräckligt mycket för att förhindra att liknande händelser inträffar igen?

- Vi kan ju aldrig garantera att någonting liknande kan hända igen, men det ska inte få hända igen. Vi har satt till en kvalitetssamordnare som tittar på hur dokumentationen fungerar och förs över till personalgrupperna, säger Jörgen Olsson.

IVO kommer att titta närmare på varför riktlinjerna som har tagits fram.

- De ska titta på om det är tillräckligt och varför de inte hade följts vid det här tillfället, säger Jörgen Olsson.

Kvinnan som hade ont i sitt ben fick vänta i flera timmar på att komma till sjukhus i ambulans på grund utav att det fanns för få personal på boendet. Är man för få personal på Vapengränd?

- Det IVO tittar på är hur kommunikationen fördes mellan de olika yrkesgrupperna i det här fallet. Inte att det var för få personal, säger Jörgen Olsson.

Många lider av demenssjukdomar finns bara en vårdavdelning

I Västerviks kommun finns det bara en avdelning som är specialiserad på att vårda demenssjuka människor ändå är mer än hälften av alla som bor på ett särskilt boende i kommunens demenssjuka.

- Det är cirka 70 procent av alla boende som lider mer eller mindre av en demenssjukdom, säger Jörgen Olsson.

Är det inte dags att starta fler avdelningar i kommunen som vårdar personer som lider av en demenssjukdom?

- Vi låter dementa som har en svår utåtriktad demens finnas på en avdelning. Resten finns på andra särskilda boenden i Västervik.

I Västerviks kommun finns en rekommendation att det ska finnas tre personal på de särskilda boendena, räcker det när vårdtyngden ökar då andelen dementa blir fler?

- Vi jobbar inte så längre. Utan vi skickar med pengar till resurser ju större vårdtyngd som finns på vare avdelning. Hur stor vårdtyngd det är på varje boende är det en biståndshandläggare som avgör, säger Jörgen Olsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt