Annons:

Barnboksmässa för alla som älskar barnböcker

Malin Wall berättar om barnboksmässan på onsdag i Erik Hultgrens bokhandel.

Barnboksmässa för alla som älskar barnböcker

Onsdagen den 12 februari är det barnboksmässa i Erik Hultgrens Bokhandel. Hit kommer tio av Sveriges barnboksförlag och författaren Josefine Sundström som inviger mässan.


- Jag blir orolig äver skillnaden mellan barn som blir lästa för och som läser själva med barn som inte blir lästa för. Det märks först när barnen är runt 17 år, säger Josefine Sundström.



 


  

Annons:

Malin Wall, delägare i Erik Hultgrens bokhandel berättar att hon brinner för barnböcker.

- Jag vill själv att barn ska läsa och få egna bilder i huvudet än bara Youtube-klipp.

Det är tredje gången som Malin arrangerar Barnboksmässan som vänder sig till alla som älskar barnböcker.

- Läsande barn blir till tänkande vuxna. Vi genomför den här mässan för att barn måste läsa. Det är viktigt att vi har läsande barn.

Mässan startar vid lunchtid och håller på fram till stängningsdags för att senare komma i gång igen. Den som öppnar mässan är författaren Josefine Sundström som är känd för sina barnböcker ”Saga-sagor”.

- Mässan är gratis så ta med barnen. Det är roligt att Josefin besöker mässan för hon jobbar mycket för barns läsning, säger Malin Wall.

Läsning viktigt för barn

Josefine Sundström arbetar aktivt med att få barn att läsa eller att föräldrar ska läsa högt för sina barn.

- Jag tänker att barn måste läsa tidigt i livet för att kunna klara sig senare i livet. Då ''är det böcker som de ska läsa inte vad som står i mobiltelefonen, säger Josefine Sundström.

Det finns en splittring i dagens samhälle som har blivit tydlig mellan barn som får läsa böcker och de som inte har tillgång till böcker.

- Jag blir orolig äver skillnaden mellan barn som blir lästa för och som läser själva med barn som inte blir lästa för. Det märks först när barnen är runt 17 år, säger Josefine Sundström.

Hon menar att det inte bara handlar om inkomstklyftor utan hur föräldrar använder tiden de är med sina barn.

- Det finns bra bibliotek med många barnböcker som går att låna. Jag hoppas också att föräldrar kan köpa en bok till barnen som de kan läsa tillsammans.

Hon är också orolig för att de lokala bokhandlarna riskerar att försvinna från mindre städer.

- De är jätteviktiga. De har så stor kompetens och har flera års erfarenhet av vad deras kunder vill läsa. De får inte bytas ut mot boktravar på pall i de stora varuhusen, för kunskapen där är inte den samma, säger Josefine Sundström.

Aktuella barnböcker

På kvällen fortsätter mässan, där tio av Sveriges barnboksförlag kommer och föreläser om barnböcker.

- De är förlag som jobbar mycket med att få barn att läsa böcker. De kommer också att ge exempel på vilka barnböcker som är aktuella just nu, säger Malin Wall.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt