Annons:

Naturreservat vid Kulbacken ska utredas – frågan är hur stort det blir

Ekarna i området i och runt Kulbacken har många rödlistade arter, bland annat läderbagge.

Naturreservat vid Kulbacken ska utredas – frågan är hur stort det blir

Kommunstyrelsen beslutade i måndags att utreda möjligheten att göra ett naturreservat vid Lögarebergen, Kulbacken och Tändsticksberget. Hur stort naturreservatet ska bli är ännu inte bestämt. Däremot är kommunstyrelsen bestämd i sin åsikt att hela området måste ha en balans mellan natur och utveckling.

Annons:

Det var Sverker Thorén, Nina Berge och Fredrik Lindström alla liberaler som lämnat in en motion om att inrätta ett stadsnära naturreservat vid Lögarebergern, Kulbacken och Tändsticksberget.

De vill att Västerviks kommun vid detaljplaneläggningen, att kommunen inrättar ett naturreservat i området.

Kommunstyrelsen beslutade i måndags att ge miljö-och byggnadskontoret och samhällsbyggnadsenheten i uppdrag att utreda och komma med ett förslag var ett naturreservat ska placeras i området. Om hela området ska bli naturreservat är inte beslutat.

- Vi måste veta mer om vad som kan påverka utvecklingen i området. Naturreservat är en del, säger Harald Hjalmarsson (M).

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande håller med.

- Det måste finnas en balans mellan naturvärden och utvecklingen i området, säger han.

Det man är överens om också är att Tändsticksberget inte ska utvecklas. Hur det blir med de övriga nyckelbiotoperna i området Lögarebergen och Kulbacken är det ingen som vet i nuläget.

Sverker nöjd

Sverker Thorén säger sig vara glad över beslutet som fattades av kommunstyrelsen i måndags.

- Jag är glad, nu är det upp till Miljö – och byggnadskontoret och samhällsbyggnadsenheten att utreda, säger han.

Han ser det positivt att det kommer att finnas ett kommunalt naturreservat i närheten av naturum och att det blir en förlängning från centrala delarna i Västervik till naturum på Kulbacken som sedan leder vidare till ett närliggande naturreservat.

- Det finns ett stort stöd i den här frågan från personer även utanför politiken. Vi kommer att bevaka den här frågan om m hur stort naturreservatet ska bli.

Kommer naturreservatet att bli lika stort som de tre nyckelbiotoperna som inventerats av frivilliga och länsstyrelsen?

- Det kan jag inte svara på. Det får utredningen visa, säger Sverker Thorén.

Besvikna

DVV har varit i kontakt med personer som deltagit i inventeringen av de tre nyckelbiotoperna och de är besvikna på beskedet från kommunstyrelsen. De hade hoppats på att alla tre nyckelbiotoperna skulle bli förklarade som naturreservat. Nu ser det ut att politiken vill se en balans mellan utvecklingen av områdena och naturen.

- Vi kommer att följa utvecklingen och de förslag om hur stort naturreservatet ska bli. Blir det inte tillräckligt stort kommer vi att överklaga det, säger en av personerna som har inventerat nyckelbiotoperna i området.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt