Annons:

Barn-och utbildningsnämnden nobbar betygsförslag från fjärde klass

Barn-och utbildningsnämnden sågar förslag om att rektorer ska få avgöra om en enskild skola ska få sätta betyg från och med fjärde klass. Foto: Pixbay.

Barn-och utbildningsnämnden nobbar betygsförslag från fjärde klass

Regeringskansliet har utarbetat ett förslag om att rektorer på varje skola ska få avgöra om skolan ska sätta betyg på eleverna redan i fjärde klass. Barn-och utbildningsnämnden i Västervik är eniga om sitt svar. De nobbar förslaget och sågar det vid fotknölarna.

Annons:

Istället för att det är huvudmannen som beslutar om det ska delas ut betyg i fjärde klass ska rektorer vid varje skola få den möjligheten, skriver regeringskansliet i sitt förslag.

- Det är inte en bra idé. Det är inte lyckat om en skola i Västervik har betyg och en närliggande skola inte delar ut betyg till fjärdeklasser. Hur ska elever som flyttar mellan olika skolor i kommunen uppfatta det? säger Marcus Fridlund (S) ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Jörgen Jonsson vikarierande barn-och utbildningschef anser att förslaget ger en ojämlik skola.

- Skolans stora utmaning idag är att göra skolan så jämlik som möjligt säger han.

Marcus Fridlund pekar också på ojämlikheterna blir tydligare när betyg sätts förtidigt.

- Man ser att flickor och barn som har välutbildade föräldrar får högre betyg i sjätte klass. Att ge betyg ännu tidigare gör att skolan blir än mer ojämlik, säger han.

Västerviks kommun var en av flera kommuner som har fått möjlighet att yttra sig över förslaget som enligt remisspromemorian ska träda i kraft den första augusti 2020.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt