Annons:

Västerviks kommun har flest fornminnen i hela länet

Veronica Palm arkeolog och vice muciechef vid Västerviks museum.

Västerviks kommun har flest fornminnen i hela länet

Västervik har mer än 4 000 kartlagda fornminnen. Det är mest av alla kommuner i Kalmar län och nästan e tredjedel mer än vad Borgholm har som kommer på andra plats.

- Vi har hittat mycket här men det finns mycket kvar att hitta, säger Veronica Palm, arkeolog och vice museichef vid Västerviks museum.

  

Annons:

Det finns mycket fornminnen i Sverige men var fornminnena återfinns varierar väldigt mycket i landet. Det län som har flest fornminnen är Gotland, men Kalmar län har också mycket lämningar och den kommun som har flest fornlämningar i länet är Västerviks kommun.

DVV kontaktade Veronica Palm och ställde frågan.

Vad beror det på?

- Närheten till vatten har alltid varit viktig för människor. Det var det även på brons-och järnåldern. Den tidens människor bosatte sig gärna i närheten av stränder och åmynningar för att de förflyttade sig på vattnet. De var jätteviktigt att bo nära vatten, vilket inte minst syns i de hällristningar som man har hittat i Västerviks kommun, säger Veronica.

Hon berättar att landskapet idag kan ge ledtrådar till var fornlämningar kan finnas.

- Vi har den typen av landskap där man kan se var strandlinjen gick förr. Arkeologer har letat och hittat mycket i våra trakter, beroende på att människor bosatte sig vid kusten. Man gjorde inte det i lika stor omfattning inne i landet.

I Västerviks kommun finns det många lämningar från både brons-och järnåldern.

- Ser man till de fornlämningar som hittats från järnåldern har de liknande kulturtyper som återfinns på Gotland, Östergötland och i Mälardalen. Det tyder på att människorna på den tiden har haft kontakt med varandra då gravarna och fynden av föremål i gravarna från den tiden liknar varandra, säger Veronica Palm.

Mycket kvar att hitta

Även om arkeologerna har hittat mycket fynd i Västerviks kommun finns det mycket kvar att upptäcka.

- Det mesta som vi har registrerat är gravfält. Vi har knappt hittat några boplatser som vi kunnat undersöka, säger Veronica Palm.

Varför vill ni undersöka boplatser?

- Det ger en större förståelse för hur vardagslivet var på bronsåldern. Vilka husdjur man hade, vilka verktyg man använde och vad man odlade, säger Veronica Palm

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt