Annons:

Naturum deltar i internationellt skol-projekt

Naturum deltar i ett internationellt skol-projekt

Naturum deltar i internationellt skol-projekt

Naturums kärnverksamhet innefattar utställningar, skolverksamhet och en mängd programutbud för alla åldrar. Det är naturvårdsverket som äger varumärket naturum och sätter de riktlinjer som alla naturum i Sverige följer. Hos naturum Västervik är det Östersjön som är huvudtema.

Annons:

Naturvårdsverket beslutar varje år om det finns möjlighet att ge bidrag till icke statliga naturum. Bidraget ligger på 350 000 kr och i år har naturum Västervik fått ett positivt besked.

- Det är skönt att få beskedet, det är viktiga pengar för naturum säger naturumföreståndaren Maria Kappling. De bidrag naturum får täcker inte de kostnader som verksamheten har men de är en förutsättning för att växla upp pengarna med andra medel och för att ha möjlighet att driva projekt och uppdragsverksamhet.

Maria berättar om ett spännande projekt 2020, ett internationellt-skolprojekt mellan Västervik och Kaliningrad där naturum har en samordningsfunktion. Projektet handlar om vattnet i vår närhet. Skolorna ska kartlägga sitt eget avrinningsområde, jämföra och se skillnader och likheter, redovisa förslag på hur vi kan värna vårt vatten. Det kommer elever från Kaliningrad till Västervik i maj och sju elever från Västervik reser till Kaliningrad i höst, säger Maria Kappling

Vattnets väg

Ett annat projekt är Vattnets väg som riktar sig mot femteklassare i Västerviks kommuns grundskolor. Här är tanken att arbeta övergripande med vatten, genom lektioner, experiment och studiebesök vid olika anläggningar med vattenkopplingar. Projektet startades tillsammans med Västervik Miljö & Energi AB och Breviksskolan 2016 med hjälp av LONA medel.

Förutom att driva kärnverksamheten och projekt gör vi uppdrag ofta med koppling till Östersjön eller vattenfrågor säger Maria. Jag är samordnare för Botorpströms -och Tjustvattenråd. Markus Nord som är biträdande föreståndare har olika praktiska naturvårdsuppdrag.

Utan att komplettera de bidrag vi får med projekt och uppdrag skulle vi inte kunna ha den bemanning eller de öppettider som krävs och som vi nu har på naturum i Västervik. För oss är varje krona av betydelse och investeras tillbaka in i kommunen igen säger Maria Kappling.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt