Annons:

”Elever har förståelse för narkotikahund kommer till skolorna”

Elever har förståelse för att narkotikahundar kommer till skolorna

”Elever har förståelse för narkotikahund kommer till skolorna”

Under 2019 har narkotikahundar övat på högstadieskolor i Västervik och på Västerviks gymnasium. Övningarna har genomförts under eftermiddagstid, för att få elever har varit på skolan vid den tiden. Hundarna gjorde inga markeringar på högstadieskolorna men väl vid skåp på Västerviks gymnasium.

 

  

Annons:

Narkotikahundar tilläts göra oanmälda sökningar vid högstadieskolorna Ellen Key och Ludvigsborgsskolan i Västervik, efter en motion från Jonas Jalkteg (W). Tidigare hade polishundar fått tillträde till Västerviks gymnasium.

Nu har en uppföljning gjorts genom samtal med gymnasie-och vuxenutbildningschefen, den administrative chefen vid gymnasiet, elevrådsordföranden på gymnasiet, grundskolechefen och rektorerna på högstadieskolorna. Även ungdomsrådet har fått möjlighet att ge återkoppling om hur de ser på övningstillfällena.

Övningarna har förlagts till eftermoddagar då färre elever är på skolorna. Polishundarna har främst övat i skåpkorridorer. På högstadieskolorna gjorde hundarna inga markeringar men på Västerviks gymnasium markerade hundarna, men inga droger hittades när skåpen öppnades.

Blir dramatiskt när poliser kommer med hundar

Ungdomsrådet har gett sin bild av hur de ser på att polishundar övas för att leta efter droger på skolorna.

- De har visat förståelse för att narkotikahundarna kommer till skolorna. När det händer blir det förstås dramatiskt när poliser med hundar kommer in på skolorna, säger Jörgen Jonsson, gymnasie-och vuxenutbildningschef.

Han tycker att det är bra med den här formen av uppföljning där alla grupper i skolan får komma till tals.

- Information är väldigt viktig del vid den här sortens övningar.

Eleverna visste inte om när polishundarna skulle komma till skolorna och det blev en del skvaller och nyfikna frågor vad de gjorde där. Det var dock ingenting med övningen som stört skolans verksamhet.

Det blev heller inte någon stor uppståndelse av att elevskåp öppnades på gymnasiet.

- Det beror på vilket tid som skåpen öppnades, säger Jörgen Jonsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt