Annons:

Zeke förlorade kampen - minnesceremoni i Silverdalen i morgon

I söndags somnade Zeke Jönsson stilla in i hemmet i Silverdalen. Den store kämpen förlorade en fem år lång kamp mot cancern. I morgon, lördag, hålls en minnesceremoni på bandybanan i samhället. Foto: Privat

Zeke förlorade kampen - minnesceremoni i Silverdalen i morgon

I söndags orkade Zekes sexåriga kropp inte längre. Den fem år långa kampen mot cancern var över, och han somnade in helt stilla. I morgon, lördag, hålls en ceremoni på bandyplanen i Silverdalen till Zekes minne, som förväntas locka många av samhällets invånare.

Annons:

Bara några veckor efter att Sandra och Niklas Jönssons son Zeke hade fyllt två år rasade livet. Zeke hade fått cancer i hjärnan. Men Zeke kämpade och nio månader senare var han färdigbehandlad.

Men dråpslagen avlöste varandra under de kommande åren. I september 2017 var cancern tillbaka, och i mars 2019 kom det tunga beskedet att Zeke hade fått tillbaka cancern ännu en gång.

För tredje gången väntade operationer och tuff behandling.

Somnade in stilla i hemmet

Men sjukdomen spred sig under behandlingen och den 18 december fick Sandra och Niklas mardrömsbeskedet; läkarna kunde inte göra mer.

– Då hade han cancer i hela hjärnhinnan och även i ryggen, berättar Sandras vän Veronica Jönsson.

– Sandra ringde den dagen och berättade att de hade avslutat behandlingen. Sedan gick det ganska fort. Vissa dagar på slutet var Zeke inte kontaktbar, och varken åt eller drack.

I söndags, 9 februari, somnade Zeke stilla in i sin säng hemma i Silverdalen, och med sin familj intill.

"Har skakat om hela samhället"

Sandra och Veronica är bästa vänner sedan 17 år tillbaka.
– Jag ser henne som min syster. Och Zeke är, jag säger ”är” för han finns kvar här inne, lika gammal som Whidar, min grabb.

Whidar och Zeke var också bästa kompisar, och nu har Whidar fått ärva en nalle efter Zeke som han nästan alltid bär med sig.

– Det här har skakat hela samhället. Alla vet vem Zeke är. Det är så fruktansvärt, säger Veronica.

Ceremoni i morgon

I morgon, lördag, kommer en ceremoni hållas för att hedra Zekes minne.

– Det började egentligen med att Sandra ringde och berättade att det var Internationella Barncancerdagen i morgon, och att de tänkte släppa några rislyktor hemma hos sig. Samtidigt hade vi tänkt samla ihop de personer i samhället som ville följa med och ge blommor till Sandra och hennes familj.

– Istället bestämde vi oss för att göra något fint tillsammans. Vi kom fram till att bandyplanen var en bra plats att samlas på. Jag startade ett evenemang på Facebook, och det har haft ett helt fantastiskt genomslag. Självklart gör vi ingenting utan att rådfråga Sandra och hennes familj, berättar Veronica Jönsson.

200 rislyktor sålda

Kvällen är tänkt för att visa kärlek till Zeke, minnas, sörja och vara tillsammans. Alla som vill kan köpa rislyktor eller ljus av Veronica, där allt överskott går till Barncancerfonden. Hittills är man uppe i 200 rislyktor och massor med ljus.

– Det kommer bli så fint, men också en kväll med många blandade känslor. Vår tanke var att pengarna vi får in skulle gå till Zekes begravning, men Sandra och Nicke ville absolut att det ska gå till Barncancerfonden i Zekes namn för att kunna hjälpa andra drabbade barn i framtiden.

"Vi är oerhört tacksamma"

Zekes mamma, Sandra, som kommer vara på plats vid ceremonin tillsammans med Niklas och deras fyra barn, är tacksam för allt stöd som familjen har fått.

– Vi har känt ett sådant otroligt stöd och fått så mycket kärlek – både innan och efter Zeke gick bort. Vi är oerhört tacksamma.

– För oss har det varit viktigt att vara öppna med det som drabbade Zeke. Både för Zekes och vår skull, men också för att så många har brytt sig. Det känns bättre att folk har fått veta, så vi har inte haft några hemligheter, säger Sandra.

Hade sjuårskalas i förtid

Den 29 april skulle Zeke ha fyllt sju år – något han såg fram emot jättemycket.

Eftersom Zeke blev allt mer märkt av sjukdomen höll man födelsedagskalaset den 1 februari, med både tårta och presenter.

– Han orkade inte vara vaken när tårtan kom, men han var ändå jättenöjd, berättar mamma Sandra.

Och Zeke fick fylla sju trots allt. Det kunde i alla fall inte ”cancerbacillerna”, som han kallade dem för, sätta stopp för.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt