Annons:

Miljö- och byggnadsnämnden sänker vissa avgifter till hälften

Avgiften för vissa avfallsärenden sänks med hälften

Miljö- och byggnadsnämnden sänker vissa avgifter till hälften

Efter kommunfullmäktiges beslut i december om ny renhållningstaxa har vissa typer av avfallsärenden ökat kraftigt, på ett sätt som miljö-och byggnadskontoret aldrig sett tidigare. Nu inser man att handläggningstiden går fortare än de två timmar som hittills tagits ut i handläggningsavgift och man sänker avgiften, då tidsåtgången endast är en timma.

Annons:

De ärenden som ökar mest är anmälningar om egen kompostering av matavfall, efter KF:s beslut har 149 anmälningar gjorts. Under 2019, fram tills beslutet om ny avfallstaxa fattades, hade fyra ansökningar om varmkompostering av eget matavfall kommit in.

Avgiften för den typen av ärenden sänktes innan beslutet fattades i december från 1 930 kronor till 965 koronor.

– Man glömmer ofta bort varför vi har den typen av anmälningsplikter. Det finns en orsak och det är att varmkomposter ska skötas på rätt sätt så att skadedjur inte kommer åt matresterna och sprider sjukdomar, säger Akko Karlsson (MP).

Hon säger också att miljö-och byggnadskontoret inte fått in någon anmälan från dåligt skötta varmkomposter, vilket tyder på att de som varmkomposterar är duktiga och gör det på rätt sätt.

Sänkta avgifter

Miljö-och byggnadsnämnden beslutar att även vissa andra avgifter kommer att sänkas, då man anser att ärendena som behandlas inte motiverar en så hög kostnad.

– Vi har tittat närmare på hur lång tid det tar att handha och det tar kortare tid än två timmar. En timme är en rimlig handläggningstid, säger Carolina Stalebrant, chef för miljö-och byggnadsenheten.

Ärendena som får sänkta avgifter från 1930 kronor till 965 kronor är dessa:

  • Eget omhändertagande av latrin och slam
  • Förlängt hämtningsintervall för restavfall
  • Förlängt hämtningsintervall för slam och toalettavfall
  • Mindre avfallskärl eller delad avfallsbehållare
  • Tillfälligt uppehåll i avfallshämtningen
  • Totalbefrielse från avfallshämtning

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt